Léčivé účinky klasické hudby

Léčivé účinky klasické hudby
V dílech klasické hudby máme k dispozici léčebný nástroj, který může obohatit náš život v mnoha směrech. Zlepšuje paměť, intelekt, rozvíjí tvořivost a v neposlední řadě má pozitivní účinky na tělesné funkce.

Johann Sebastian Bach 

Bachova hudba dodnes nepřestává udivovat svou krásou. Bach proslul i tím, že si ve své tvorbě pohrával s matematickými principy. Jeho hudební kompozice jsou výsledkem celoživotního, neutuchajícího studia zákonitosti hudby. Ve skladbách J. S. Bacha je znát vítězství světla nad temnotou, propojení rozumu a citu, mužské a ženské síly. Sbory jsou psychology doporučovány na léčbu depresí. Mezi léčivé skladby patří především varhanní skladba Toccata a fuga d-moll, Mše h-moll, Janovy pašije, Matouškovy pašije, Braniborské koncerty, Vánoční oratorium.

Petr Iljič Čajkovskij

Čajkovskij byl citlivý a uzavřený člověk, který všechny citové polohy vyjadřoval svou hudbou. V jeho skladbách najdeme jak lyrická témata, tak vášnivé dramatické scény. Patří mezi ně vzpomínky na pohádky a magické síly, obsahují souznění s přírodou - balety Šípkové Růženky, Labutí jezero a Louskáček. Silný emoční náboj má Klavírní koncert č. 1 b-moll nebo Serenáda pro smyčcový orchestr.

Antonín Dvořák 

Pozemská hudba Antonína Dvořáka šíří radost a teplo české vlasti. Skladby opěvují domov i plody země. V jejich tónech můžeme vnímat přírodu, lidskou lásku a přátelství. Dvořákova harmonická hudba napomáhá k větší soustředěnosti a uvolnění a dodává pocit spokojenosti a klidu. Účinnými skladbami jsou především Largo z Novosvětské symfonie, Humoreska, Slovanské tance  a všech devět symfonií. 

Antonio Vivaldi 

Vivaldiho hudba je něžná, hravá a veselá. Můžeme v ní zaslechnout imitaci přírody a zvuků zvířat. Uvede do rovnováhy naše myšlení a provede nás tóny ročního koloběhu. Koncerty pro flétnu podporují trávení a jsou vhodné k příjemné večeři. Léčivými skladbami jsou Čtyři roční doby, Koncerty pro mandolínu, Gloria, Credo a Chorály.

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozartova hudba v sobě nese křišťálovou jasnost a zářivé světlo. Je tolik jiná oproti hudbě jiných autorů. Na poslech je náročnější, tajemná, ale čistá a elegantní jako anděl. Snoubí v sobě posvátnost a radost. Za léčivé jsou považovány především Serenáda Malá noční hudba, opery Kouzelná flétna, Don Giovanni, Figarova svatba a smyčcové kvartety.