Panny jako matky: Jsou perfekcionistické, ale na svých dětech milují i každou nedokonalost. Je s nimi ale zábava?

Panny jako matky: Jsou perfekcionistické, ale na svých dětech milují i každou nedokonalost. Je s nimi ale zábava?
Panny jsou známé svým puntičkářstvím a smyslem pro detail. Při výchově dětí svou touhu po dokonalosti samozřejmě nezapřou, ale dokážou svým ratolestem poradit s každým problémem. Co se jim v mateřství daří? A na čem by měly naopak zapracovat?

Jsou organizované a zvládají všechno

Panny jsou přesně ty matky, které mají pečlivě naklizený dům a zdravě navařeno i napečeno. Kromě práce stíhají děti dovézt do školy, ze školy a ještě na dva odpolední kroužky. U toho se ještě ani nezapotí a vypadají vždy upraveně, i když se třeba vůbec necítí dobře.

Mají potřebu vypadat, že mají vše pod kontrolou a že jsou dokonalé matky, které dělají všechno správně. Mají stovky kalendářů a plánovačů, díky kterým mají zorganizovaný chod celé rodiny i domácnosti a nic jim neunikne. A svůj plán umí skutečně dodržet.

Problémem je, že jsou na sebe až moc tvrdé a vysoké nároky kladou nejen na sebe, ale i na své děti. Očekávají od nich možná až moc a umí být poměrně kritické.

Ještě více však soudí ostatní maminky a porovnávají je s jejich ideálem dokonalosti. Svůj perfekcionismus prostě skrýt nedokážou a připadá jim, že všichni kromě nich dělají vše špatně. Je pravda, že Panny mají načteno snad o každém aspektu mateřství, ale lepší než ostatní maminky odsuzovat, by bylo jim dát hodnotnou radu (bez žádné skryté kritiky). Proč kolem sebe šířit nenávist, když můžete pomoct?

Neumí být spontánní

Panny se bez organizace neobejdou. V neuklizeném domě začnou ztrácet rozum, a když ve svém programu nemají alespoň nějaký řád, neskutečně je to vyvádí z míry. Kvůli tomu nesnáší improvizaci a nerady proto dělají něco, co nemají naplánované. Berou to tak, že svým dětem řádem a pravidly dávají jistotu, se kterou mohou vždy počítat.

Umí proto být hodně přísné, a když něco řeknou, chtějí, aby to děti opravdu udělaly. Na žádné dohadování není čas ani prostor. Jenže děti rutinu a řád většinou v oblibě nemají. Zvlášť v případě, že patří mezi ty divočejší.

Zdroj: Evgeny Atamanenko/ Shutterstock

Panny by tedy v mateřství měly zapracovat na svém vztahu ke spontánním akcím, protože mohou být k nezaplacení a do plánu jim zas tolik nazasáhnou. Také by neměly vyšilovat kvůli každé maličkosti. Jsou to přece děti a zábava je občas důležitější než kázeň.

Najdou řešení každého problému

V čem ale tyto matky vynikají, je jejich analytické myšlení, díky kterému umí dobře poradit v každé situaci. Umí najít východisko každého sporu nebo hádky, a když jejich děti řeší nějaký problém, dokážou jim upřímně poradit nebo za ně celý spor vyřešit.

Díky tomu k nim budou děti s obdivem vzhlížet a uvidí v nich svůj vzor. Pravděpodobně se tedy budou snažit dosáhnout jejich schopností, protože obdivují, jak vše s úsměvem zvládají.

Učí děti žít zdravě

Panny většinou žijí zdravým životním stylem. Mají rády sport a cvičení, ale i zdravé jídlo plné zeleniny, ovoce a hodnotných živin. Navíc dodržují plno zdravých návyků, které od nich děti brzy okoukají. Budou se tedy děti snažit vést ke sportu a naučí je vařit zdravá a chutná jídla.

Děti rychle přebírají chování rodičů, takže pokud to maminky moc nepřehání, pravděpodobně jim v dospělosti poděkují za to, co všechno je naučily.

Zdroje článku: