Hrdí vůdci se silnou vůlí, takoví jsou Velitelé. Jste Velitel?

Hrdí vůdci se silnou vůlí, takoví jsou Velitelé. Jste Velitel?
Zkratka ENTJ neboli velitel představuje jeden ze 16 typů osobnosti, které jsou určeny podle Myers-Briggsova typového indikátoru. Ostatní lidé často popisují tyhle jako asertivní, sebevědomé a otevřené.

Klíčové charakteristiky ENTJ

Typ ENTJ poměrně vzácný, tvoří ho pouhá 2 % populace. Lidé s tímto typem osobnosti rádi tráví čas s ostatními lidmi. Mají silné verbální schopnosti a interakce s ostatními jim pomáhá cítit se plní energie. ENTJ raději přemýšlejí o budoucnosti, než aby se soustředili na přítomnost. Abstraktní a teoretické informace jsou pro ně obvykle zajímavější než konkrétní detaily. Při rozhodování kladou ENTJ větší důraz na objektivní a logické informace. Osobní pocity a emoce druhých obvykle do jejich rozhodování příliš nezasahují.

ENTJ jsou plánovači. Rozhodování a naplánovaný harmonogram nebo postup jim dávají pocit předvídatelnosti a kontroly. Jsou vysoce racionální, dobře rozpoznají problémy a vynikají schopností převzít odpovědnost. Tyto sklony z nich dělají přirozené vůdce, kteří se zaměřují na efektivní řešení problémů. ENTJ neumějí nutně zacházet s emocemi, ale to neznamená, že jsou záměrně krutí. Mají sklon skrývat své vlastní emoce a sentimentalitu a považují je za slabost, kterou by neměli dávat najevo ostatním.

Mezi jich silné stránky patří: silná vůdčí schopnost, sebevědomí, dobrá organizovanost, dobře se rozhodují, asertivita a otevřenost, silné komunikační dovednosti.

Slabé stránky, které se u nich objevují: netrpělivost, tvrdohlavost, necitlivost, agresivita, netolerance.

ENTJ jsou extroverti, získávají energii ze společenského styku, Foto: Sjale / Shutterstock

Osobní vztahy

Protože ENTJ jsou extroverti, získávají energii ze společenského styku (na rozdíl od introvertů, kteří energii vynakládají ve společenských situacích). Rádi vedou vášnivé a živé rozhovory a debaty. V některých případech se ostatní lidé mohou cítit zastrašeni sebevědomím a silnými verbálními schopnostmi ENTJ. Když mají dobrý nápad, cítí se lidé s tímto typem osobnosti nuceni podělit se o svůj názor s ostatními.

Navzdory svým verbálním schopnostem ENTJ ne vždy dobře rozumí emocím druhých lidí. Vyjadřování emocí pro ně může být někdy obtížné a jejich sklon pouštět se do debat může způsobit, že působí agresivně, hádavě a konfrontačně. Tento problém mohou překonat tím, že se budou vědomě snažit přemýšlet o tom, jak se asi cítí ostatní lidé. Mohou mít problém porozumět citlivějším typům osobností nebo s nimi vycházet. Ačkoli jsou extroverti, nejsou emocionálně výrazní a ostatní lidé je mohou považovat za necitlivé.

Protože zacházení s emocemi pro ně není přirozené, mohou se zdát necitliví k pocitům svého partnera. Je důležité si uvědomit, že to neznamená, že ENTJ nemají city – jen se potřebují cítit naprosto pohodlně, aby mohli své emoce projevit. Velmi jim záleží na tom, aby vztahy fungovaly, a vždy hledají způsoby, jak své vztahy zlepšit. Pokud máte s partnerem nějaký problém, buďte upřímní a čestní. Váš partner raději uslyší pravdu, než aby se snažil odhadnout vaše pocity.

Oblíbené profese ENTJ: manažer lidských zdrojů, generální ředitel nebo manažer společnosti, právník, vědec, vývojář softwaru, obchodní analytik, podnikatel, univerzitní profesor.

 

Zdroje

Zdroj článku:
  • www.verywellmind.com