Máte ve spaní barevné nebo černobílé sny?

Máte ve spaní barevné nebo černobílé sny?
Mnoho lidí vnímá snění jako vysoce intenzivní zážitek, při kterém jejich duše zažívá nepopsatelné emoce. Mezi nejčastější témata snů patří pády z výšek, možnost létat, předtucha ústní zkoušky ve škole či pronásledování nepěkným monstrem

Mnoho lidí vnímá snění jako vysoce intenzivní zážitek, při kterém jejich duše zažívá nepopsatelné emoce. Mezi nejčastější témata snů patří pády z výšek, možnost létat, předtucha ústní zkoušky ve škole či pronásledování nepěkným monstrem. Kolik lidí však tyto situace dokáže vnímat barevně a kolik z nich naopak černobíle? To je otázka, kterou si kladou vědci a snoví odborníci už pěknou řádku let.

Je potvrzeno, že novorozencům a dětem do tří let se zdají pouze sny černobílé, což je pravděpodobně způsobeno tím, že celková představivost malého človíčka byla dlouhých devět měsíců v matčině lůně omezena jen na černočernou tmu a se světlem se seznamovala až po jeho narození. Malé děti však nejsou jediní, komu se zdají černobílé sny. Průzkum (zdroj: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov) odhalil, že je zažívají i starší lidé 55 let, kteří si ze svého mládí pamatují černobílé televizní vysílání. I když se nám na první pohled může zdát poněkud zvláštní, že by snění bylo ovlivňováno sledováním filmů a seriálů, vědci jsou toho názoru, že to možné je. K tomuto úsudku přispěly i další výzkumy, které odhalily, že celých 25 % lidí nad 55 let nezažívá jiné sny, než sny černobílé. 

pouhých 12 % z celkové populace zažívá v průběhu noci černobílé sny

Dospělí lidé mezi 25 a 40 let zažívají naopak vysoké množství barevných snů. Zda je to opětovně způsobeno častějším sledováním, dnes už barevné, televize či spíše tím, že mozek je v tomto období nejproduktivnější, není dosud zcela jasné. Jisté však je, že sny se zdají nám všem a jsou prospěšné pro lidské vnímání i fantazii. 

Pokud se zaměříme na nejnovější statistické údaje, zjistíme, že pouhých 12 % z celkové populace zažívá v průběhu noci černobílé sny. Ostatním 88 % se zdají buď sny barevné či nesní vůbec.

Celkově je záležitost kolem barevných a černobílých snů stále opředena tajemstvím. Věřme proto, že se v následujících několika málo letech, dočkáme dalších přínosných objevů ze světa snů.