Víte, co vypovídá váš hlas o vaší osobnosti?

Víte, co vypovídá váš hlas o vaší osobnosti?
První dojem většinou rozhoduje hodně, pokud jde o vytváření si úsudků o lidech, které potkáme. Jedním z faktorů, který v tomto prvním dojmu hraje zásadní roli, je určitě i tón a výška hlasu. Mají ale tyto předsudky co dočinění se skutečností? A co může váš hlas vypovídat o vaší osobnosti?

Předsudky nebo fakta založená na vědě?

Již několik studií prokázalo, že si obecně k lidem s hlubším hlasem přiřazujeme spíše dominantní osobnost, kdežto lidé s vysokým hlasem nám přijdou nervózní nebo dokonce až neurotičtí. Zakládají se ale tyto předsudky na pravdě? Podle nových rozsáhlejších studií jdou opravdu založeny na pravdě.

Hlubší hlas, ať už jde o ženu či muže, je obvykle důkazem extrovertní a dominantní osobnosti. Bylo dokonce zjištěno, že lidé s hlubším hlasem častěji provozují příležitostný sex. Podle odborníků by na vině mohly být různé hladiny hormonů jako je například testosteron, které mohou ovlivnit jak výšku hlasu, tak některé osobnostní rysy.

Co o vás říká váš hlas?

Jedním z faktorů prvním dojmu hraje zásadní roli i tón a výška hlasu, Foto: Roman Samborskyi / Shutterstock

Tichý, jemný hlas

Jak bylo řečeno výše, lidé s vysokým hlasem působí často nervózně, vyděšeně, až neuroticky. Moc vysoký hlas může také být známkou neupřímnosti a může na druhé působit až otravně, protože se často nepříjemně poslouchá. Dejte si tedy pozor, moc vysokým nebo tichým hlasem můžete ostatní odradit.

Lidé, kteří mluví příliš tiše jsou také často lidé s velmi nízkým sebevědomím, kteří si nevěří, bojí se ve skupině přednést svůj názor nebo promluvit. Záleží ale na situaci, občas může být tichý hlas jen důsledkem únavy, bolesti hlavy či nevolnosti.

Hluboký, drsný hlas

I přespříliš hluboký či ostrý hlas může být nepříjemný. Často se k němu uchylují spíše lidé ve vedoucích pozicích, kteří mají pod sebou podřízené. Dejte ale pozor, když budete mluvit moc přísně, mohou si o vás ostatní vytvořit celkem nepřátelský nevlídný obrázek. 

Hlučný hlas

Lidé, kteří mluví velmi nahlas, působí naopak velmi extrovertně, sebevědomě a obvykle jsou přesvědčení o tom, že mají pravdu, Rádi na sebe strhávají pozornost ostatních a nevadí jim, být v její středu. Někdy to ale může být jen zástěrkou a za hlučným, hlasitým člověkem se může skrývat nejistá osobnost plná strachu z nepochopení. Tím, že působí extrovertně, si takoví lidé vytvářejí jakési "brnění", aby tak svou nejistotu před ostatními zakryli. Nesuďte je tedy příliš rychle.

Dozvěděli jste se o sobě něco nového? Jak jste na tom vy s vaším hlasem, co o vás vypovídá? Zkuste si to otestovat například mezi přáteli a rodinou - kdo komu přijde hlučný a kdo naopak ustrašený? Uvidíte, že se o sobě dozvíte mnoho nového.

 

Zdroje: 

Zdroj článku:
  • www.bigthink.com