Christine Chubbuck: žena, která se rozhodla ukončit svůj život v přímém vysílání

Christine Chubbuck: žena, která se rozhodla ukončit svůj život v přímém vysílání
Christine Chubbuck byla americká novinářka a televizní moderátorka, která 15. července roku 1974 spáchala sebevraždu v přímém přenosu. Do historie se tak dostala jedním nemilým prvenstvím. Je prvním člověkem, který ukončil svůj život v živém vysílání. Kdo byla Christine a co jí dovedlo k takovému definitivnímu kroku?

Když si dvaceti-devíti letá Christine přiložila k hlavě zbraň a stiskla spoušť, formulovala to jako protest proti snaze k hledání větších a krvavějších senzací v televizních zprávách. Z jejích posledních slov i po 47 letech mrazí: „V souladu s politikou kanálu 40 přináším ty nejnovější zprávy v krvi a vnitřnostech a v živých barvách. Nejprve uvidíte sebevraždu.“ Christine následně přiložila revolver za své pravé ucho a ukončila svůj život.

Prohraný boj s depresí

Christine se svou rodinou často mluvila o svých bojích s depresí. Čtyři roky před svým posledním vystoupením se předávkovala léky a od té doby častěji navštěvovala psychiatra. Nicméně, o jejich sebevražedných sklonech nikdo z jejího profesního okolí nevěděl. Poznámky o koupi revolveru a ukončení svého života v živém přenosu, které měla týden před opravdovým uskutečněním tohoto činu, tak její kolegové brali pouze jako součást jejího velmi zvláštního smyslu pro humor.

Čtěte také: Valentina Těreškovová: Kosmonautka, která svou vesmírnou misi strávila v nevolnostech a v hysterii

Christine trpěla nedostatkem důvěrných vztahů. Její osobní život jednoduše neexistoval, nikdy neměla muže ani stálé přátele. Na druhou stranu, pokaždé, když se její spolupracovníci pokusili o přátelská gesta a navázání bližšího kontaktu, projevovala se obranně a agresivně. Navíc k tomuto všemu podstoupila rok před posledním vystoupením v televizi operaci, při které ji byl odstraněn pravý vaječník s tím, že by měla do několika let otěhotnět. Kdo ví, nakolik se tato operace stala pomyslnou tečkou v jejím životě.

Čtěte také: Doktor Smrt Aribert Heim: Smrt jej fascinovala a ostatky svých obětí si vystavoval v pracovně na stole

Zfilmováno

V roce 2016 byl vytvořen film Christine, který popisuje její příběh. Ztvárnila ji Rebecca Hall. Snaha filmu věrně zachytit nastupující depresi, šílenství a rozčilení nad společností a nepochopením se povedla. Představuje tak ženu, která trpí kvůli svému neúspěšnému životu. A představuje události a situace, které tomu všemu předcházely.

Média i v dnešní době hledají senzace. Hltáme negativní informace. Pravdou je, že pozitivní zprávy nemají takový úspěch jako nehody, loupeže, vraždy. Heslo „Když to krvácí, tak to vede žebříčky sledovanosti…“ bylo platné tehdy a je platné i nyní. Pojďme to změnit a přečíst si něco dobrého, co se v posledních dnech stalo.

Čtěte také: Co jste nevěděli o Martě Gottwaldové, první dámě pro ostudu