Chutně a zdravě: Mrkvovo-jablečný dort s tvarohovou náplní

Chutně a zdravě: Mrkvovo-jablečný dort s tvarohovou náplní
Máte chuť na něco dobrého, ale nechcete příliš hřešit? Když do těsta přidáte mrkev nebo jablka, bílou mouku nahradíte celozrnnou a místo máslového krému připravíte náplň z kvalitního tvarohu, stvoříte chutný dort bez zbytečných kalorií navíc.

Na těsto si připravíme směs ze 2 vajec, ½ hrnku oleje a 6 lžic cukru a vše vyšleháme do pěny. Postupně vmícháme hrnek špaldové mouky s lžičkou sody, lžičkou skořice a špetkou soli. Nakonec do těsta přidáme 5 najemno nastrouhaných mrkví a 3 jemně nastrouhaná větší jablka.

Těsto vložíme do dortové formy a uprostřed těsta vytvoříme menší důlek, aby dort zůstal po upečení pěkně rovný. V troubě rozehřáté na 180 °C pečeme zhruba 35 minut. Dort necháme vychladnout na mřížce. 

Mezitím si nachystáme náplň. Do středně velké mísy dáme 250 g tvarohu, 3 lžíce cukru, ½ lžičky skořice a naředíme smetanou, tak aby náplň nebyla řídká, ale ani příliš tuhá. Po vychladnutí dort rozkrojíme na polovinu. První půlku natřeme částí tvarohového krému a přiklopíme druhou půlkou těsta. Celý dort pomažeme zbylým krémem a dozdobíme vlašskými ořechy se skořicí nebo čokoládovými hoblinkami.  

Celý dort pomažeme zbylým krémem a dozdobíme vlašskými ořechy se skořicí nebo čokoládovými hoblinkami.