Hrníčková ořechová bábovka přímo stvořená na podzimní večery

Hrníčková ořechová bábovka přímo stvořená na podzimní večery
Po podzimu bývá spíž plná domácích vlašských ořechů od babičky a chladné večery si nejvíce zpříjemníte, když ořechy zapečete do této skvělé bábovky. Vše jednoduše a žádné složité odměřování, stačí vám jenom hrneček!

Metoda odměřování hrnkem nabírá stále větší popularitu pro svou jednoduchost a použitelnost. Poradíte si díky ní ve všech situacích, i když zrovna nemáte váhu. Standardně se počítá s klasickým hrnkem o objemu 250 ml, proto pokud budete používat jiný, nezapomeňte si všechny suroviny stejným poměrem také přizpůsobit. Tak jdeme na to!

Suroviny

  • 1 hrnek vlašských ořechů (mleté) + podle chuti můžete přidat i nahrubo
  • 0,5 hrnku tuku (vhodného na pečení)
  • 0,5 hrnku cukru krupice
  • 2 ks vejce  
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 lžíce vanilkového extraktu nebo 0,5 lžičky skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • máslo a strouhanka na vymazání formy

Postup

  • Předehřejte si troubu na 175 °C a vymažte si formu máslem, následně posypte strouhankou
  • V misce nebo robotu smíchejte vlašské ořechy, tuk, cukr a vejce a vše smíchejte
  • Přidejte vanilku nebo skořici podle vaší preference
  • Následně postupně po částech, aby těsto nezhrudkovatělo, prosejte přes síto mouku s kypřícím práškem, přidejte špetku soli a mléko. Pokud nechcete prosívat, nemusíte, ale dejte o to větší pozor na hrudky
  • Nyní můžete přidat i nahrubo nasekané ořechy a vmíchat je do těsta
  • Těsto vylijte do připravené formy a v troubě pečte asi 40 minut

Pokud bábovky pečete častěji a chtěli byste ji nějak ozvláštnit, nebojte se nových kombinací. K ořechům se skvěle hodí například jablka – nakrájená na malé kostičky je můžete přihodit do těsta.

Další možností je čokoláda, kterou také můžete přidat ve formě drobných kousků, ale také jako kakao. Tím dokonce můžete i nahradit část mouky, pokud ho přidáte větší množství. Z vaší ořechové bábovky tak budou jistě nadšení i ti, kteří klasické mají dost.

Vlašský ořech, Zdroj: mahirart / Shutterstock

Tipy na závěr:

  • Pokud mají ingredience pokojovou teplotu, mnohem snáze se nám budou v misce spojovat. Je dobré si je předem vyndat z ledničky, hlavně pokud používáte máslo nebo jiný ztužený tuk
  • Správně propečené těsto poznáme zapíchnutím špejle dovnitř. Při vytažení by na ní těsto nemělo ulpívat.
  • Při vyklápění hotové bábovky z formy musíme počkat alespoň dvacet minut na zchladnutí, jinak se nám může potrhat
  • Jako ořechy nemusíte použít pouze vlašské, ale klidně i mandle, lískové ořechy, pekanové nebo makadamové. Mohou být však tvrdší než vlašské, a tak především pekanové ořechy a mandle můžete nejdříve opražit na pánvi, než je přidáte do těsta.

 

Zdroje: