Jóga v těhotenství: Znáte její benefity i rizika?

Jóga v těhotenství: Znáte její benefity i rizika?
Jóga patří mezi cvičení, kterým není zapotřebí se během těhotenství vyhýbat. Naopak správně zvoleným cvičením si mohou těhotné ženy ulevit od bolesti či zmírnit stresové napětí. Na co si dát ale pozor? 

Jóga je známá svými jemnými pohyby a pomalým dýcháním, které mohou pomoci nastávající mamince nejenom od bolestí, ale i snížit stresovou zátěž. Pokud jste se již v minulosti józe věnovali, můžete ve své praxi pokračovat i nadále. Pokud s jógou teprve začínáte, vybírejte tu těhotenskou, která je přizpůsobena fyzickým možnostem nastávajících maminek.

Jóga v těhotenství jako příprava na nastávající porod

Těhotenská jóga představuje jemnou formu cvičení, jak se co možná nejlepším způsobem připravit na nadcházející příchod miminka. Nejlepším druhem je jemná těhotenská jóga, která je zaměřená na specifické potřeby těhotných žen. Podle odborníků je navíc u žen cvičících jógu během těhotenství nižší výskyt prenatálních poruch.

Těhotenská jóga pomáhá snižovat stres, a to nejenom během těhotenství, ale i při samotném porodu. Díky technice správného dýchání je žena na porod mnohem lépe fyzicky, ale i duševně připravena. Jóga má ale i celou řadu dalších benefitů, například zlepšuje spánek, snižuje stres a úzkost nebo pomáhá ulevovat od bolesti hlavy a krční páteře.

Díky technice správného dýchání je žena na porod mnohem lépe
Díky technice správného dýchání je žena na porod mnohem lépe připravena | Zdroj: Prostock-studio / Shutterstock

Který typ jógy v těhotenství zvolit?

Těhotným ženám, které až doposud nemají s jógou žádné zkušenosti, se doporučuje vyzkoušet těhotenskou nebo též prenatální jógu, jejíž cviky a pozice jsou uzpůsobeny s ohledem na jejich fyzické možnosti. Další možností pro začátečnice je například hatha jóga, která má přeci jenom přívětivější tempo.

Obecně se doporučuje těhotným ženám vyhnout se náročným pozicím a raději svou pozornost věnovat správné technice provedení již známých a praktikovaných cviků a také dýchání. Nevhodné jsou pak hlavně typy jógy, které probíhají v uzavřených místnostech jako je Bikram nebo Hot jóga.

Hormonální jóga v těhotenství

Ženy obecně více vnímají hormonální změny ve svém těle a v různých obdobích svého života mají větší či menší potřebu zaměřovat se na svůj životní styl. Mezi takové období se bezesporu řadí i těhotenství, ovšem i velmi chvályhodné pohnutky mohou být v určité fázi života nevhodné, či dokonce škodlivé.

Jak už bylo napsáno, cvičení jógy v těhotenství přináší celou řadu benefitů, ovšem hormonální jóga v tomto ohledu přeci jenom nepatrně vybočuje. Cvičení hormonální jógy může k vytouženému miminku ženě dopomoci, ovšem po otěhotnění by už ženy tento typ jógy praktikovat neměly.

Některé techniky, které tento druh jógy využívá, jsou velmi účinné na aktivaci vaječníků. Zároveň jsou ale natolik silné, že by mohly negativním způsobem ovlivňovat plod v děloze.

Powerjóga v těhotenství

Ačkoliv těhotenství ještě není u budoucích maminek vidět, v těle již probíhají velké hormonální a fyzické změny. Většina žen se tak v prvním trimestru potýká s přetrvávající nevolností, slabostí v důsledku poklesu krevního tlaku nebo únavou. V tomto období se nedoporučuje s powerjógou začínat. Ideální je počkat do 14. týdne těhotenství, než poleví počáteční nevolnosti či únava a navrátí se zpět tížená energie.

Těhotné ženy by se však měly vyhýbat obráceným polohám, rotacím v břišní oblasti, hlubokým záklonům nebo cvikům zaměřeným na posílení břišního svalstva.

Pozice, kterým je dobré se v těhotenství vyhnout

Pozice k posílení břišního svalstva nejsou v těhotenství úplně vhodné, zvláště pak v prvním trimestru, kdy je plod v děloze nejnáchylnější.

Pozice v záklonu jako je například pozice mostu nebo luku jsou fyzicky poměrně náročné, navíc při nich dochází k protažení břicha, a tedy i břišních svalů.

Rotace kolem trupu jsou pro tělo velmi přínosné, v průběhu těhotenství je ale lepší se jim vyvarovat.

Skoky, které jsou nejčastěji součástí pozdravu slunci, mohou narušit proces implantace plodu během prvního trimestru.