Jiný kraj, jiný mrav. Projděte si s námi základní etiketu v okolních státech, ať si neutrhnete ostudu

Jiný kraj, jiný mrav. Projděte si s námi základní etiketu v okolních státech, ať si neutrhnete ostudu
Pravidla etikety mnohdy sahají do středověkých tradic, avšak v prakticky nezměněné podobě se používají dodnes. Jednotlivé zásady se liší také na základě regionálního členění. Víte, čemu se vyvarovat a na co si dát pozor při návštěvě našich zahraničních sousedů?

Rakousko

Protože je Rakousko tradičně římskokatolickou zemí, jsou pozdravy jako "Grüß Gott" velmi běžné, ale v protestantském Německu (tj. mimo Bavorsko) by byly nevhodné.

Oslovení rakouského státního příslušníka jako Němce je považováno za nezdvořilé nebo dokonce neslušné. Přestože Rakušané mluví stejným jazykem, jsou na svou samostatnou národní identitu poměrně hrdí.

Německo

Lidé v Německu se obvykle neobjímají ani nelíbají ze slušnosti. Tyto láskyplné pozdravy jsou obvykle vyhrazeny pro blízké přátele a příbuzné a pro soukromé prostředí.

V německých restauracích nebo jídelnách je přijatelné sedět s úplně cizími lidmi, zejména pokud je počet míst k sezení omezený. Vždy byste se však měli před usednutím zeptat, zda je místo volné ("Ist hier frei?").

Lidé v Německu mohou používat fráze jako "prosím" a "děkuji" střídměji než mnozí anglicky mluvící a mohou používat tóny hlasu, které těm, kdo neznají skloňování v německém jazyce, znějí nevlídně. Proto buďte opatrní, abyste si tento rozdíl nespletli s hrubostí nebo nepřátelstvím, i když se tak neděje.

V Polsku je neslušné podávat cigaretu přímo z ruky. Nabízí se z krabičky
V Polsku je neslušné podávat cigaretu přímo z ruky. Nabízí se z krabičky | Zdroj: witsarut sakorn / Shutterstock

Polsko

V mnoha oblastech Polska jsou tradice stále silné a může být neslušné oblékat se na Velikonoce, Vánoce nebo jiné rodinné oslavy neformálně. Při nabízení cigarety by měl člověk otevřít krabičku a nechat příjemce, aby si jednu vzal, a ne mu cigaretu přímo předat. Je také zvykem zapalovat cigarety ostatním, zejména ženám.

Nabídka hostů, že pomohou s mytím nádobí nebo vařením jídla, je považována za nezdvořilou, protože naznačuje, že hostitel neposkytuje svým hostům dobré služby. Také odmítnutí více než třikrát nabízeného jídla nebo jiné nabídky je ze stejných důvodů považováno za nezdvořilé.

Snaha usadit neprovdanou ženu do rohu stolu může být považována za nezdvořilou kvůli pověře, že taková žena se nikdy nevdá.

Slovensko

Předsudek, že Slovensko je zaostalá země (totéž platí pro všechny bývalé komunistické evropské země), je považován za velmi urážlivý, protože země je vysoce rozvinutá.

Nevytahujte a nediskutujte o první a druhé světové válce spolu s holocaustem a pronásledováním Romů (méně formálně známých jako Cikáni), protože Slovensko bylo v té době satelitním státem Německa, totéž platí pro komunismus nebo okupaci sovětského bloku a historickou maďarskou nadvládu na Slovensku. Vyhněte se označování této oblasti jako východní Evropy a pokud možno dávejte v této souvislosti přednost střední Evropě nebo střední Evropě.

Zdroj článku:
  • Autorský text