Bydlení v industriálním stylu může být útulné

Bydlení v industriálním stylu může být útulné
Na skandinávský styl už jsme si zvykli. Minimalismus v bydlení však zašel ještě dále a přinesl až syrově působící industriální styl. Proč byste mu měli dát šanci i u vás doma?

Industriální styl se nese ve znamení světla a prostoru

Kořeny industriálního stylu můžeme hledat v 50. a 60. letech minulého století. Nebývalý zájem o tento styl vyvolala hlavně poptávka po loftových bytech. Zařídit si bydlení v industriálním stylu však může kdokoli a kdekoli. Realizovat lze i v paneláku.

Vychází ze stylové čistoty, jednoduchých linií a neutrálního barevného ladění. Vzhledem k tomu, že průmyslové prostory disponují velkými okny, dbá industriální styl i na dostatek světla.

V interiéru dominuje především sklo, kov a beton. Vhodným materiálem je také kůže a kožešina. Na zdech kromě betonu vládnou obnažené cihly, případně betonová stěrka. Budete-li plánovat rozsáhlejší rekonstrukci, rozvody vody a elektřiny můžete v duchu industriálního stylu ponechat přiznané.

To ovšem neznamená, že by v takto laděném interiéru nešel vytvořit dojem útulného a pohodlného domova.

Jak dodat industriálně laděnému prostoru teplo domova

Jakékoli zařízení by mělo vyvolávat dojem, že už nějakou dobu slouží. Industriální styl je tak ideální volbou pro ty, kteří preferují kousky, jež mají „duši“ a s oblibou například pátrají po nábytku v bazarech. Tento „drsný“ styl přeje patině a svépomocným úpravám.

Industriální styl je pro minimalistické vyznění a určitou hrubost preferovaný především mezi muži. Rozhodně v tomto stylu lze ovšem zařídit i moderní bydlení pro rodinu. Bydlení v tomto stylu působí do jisté míry surově, ale také sofistikovaně.

Zkombinovat v něm efektně lze staré s novým a na neutrálním barevném podkladu skvěle vynikne jeden dominantní výrazný odstín. K rozjasnění skvěle poslouží červená, žlutá i petrolejová. Takto si nepochybně ke zdánlivě strohému stylu najdou cestu i ženy.

Příjemný dojem z bydlení mohou podpořit také četné rostliny. Zejména se jedná o ty velké, které mají dekorativní listy. Ostatně v interiéru s dostatkem světla se jim bude obzvláště dařit.