Členové královské rodiny si na cesty balí vlastní krev a barevně odlišují zavazadla

Členové královské rodiny si na cesty balí vlastní krev a barevně odlišují zavazadla
Být členem britské královské rodiny znamená mít řadu výhod, ale i bizarních pravidel – platí to i v případě cestování. Nejenže jejich mezinárodní cesty jsou většinou tak krátké a přísně naplánované, že ani nemají čas si pořádně prohlédnout památky, ale dokonce si na výlety vozí zásoby vlastní krve.

Musejí se naučit zdravit lidi ve více jazycích

Jako představitelé Spojeného království a britské monarchie se členové královské rodiny musejí ještě před odletem naučit základní pozdravy v rodném jazyce země, kterou se chystají navštívit. Také musejí praktikovat etiketu dané země, aby jí projevili náležitý respekt. Naštěstí jim před cestami bývá podána pomocná ruka při výuce cizích jazyků. Pochopitelně se neočekává, že budou jazykem mluvit plynně, ale i malý pozdrav se počítá.

Balí si zásoby vlastní krve

Pro vás asi není sáček s vlastní krví obvyklou součástí seznamu věcí, které si s sebou vezmete na dovolenou, ale pro britskou královskou rodinu ano. Podle deníku Telegraph si královna a její syn, princ Charles, vždycky vozili své osobní vaky krve do zemí, v nichž je zásobování krví poněkud sporné. Ale abyste mohli provést transfuzi, musíte mít samozřejmě po ruce lékaře, a proto pro případ nouze každého člena královské rodiny provází na jeho výletech doktor.

Podnikají extrémně krátké mezinárodní cesty

Z pohledu prostého občana se může zdát, že členové královské rodiny mají skvělou práci, která jim umožňuje létat do zemí po celém světě, od Austrálie po Švédsko. Realita je však taková, že na prohlídku lákavých míst se nedostávají tak často, jak bychom asi čekali. Jejich „výlety“ nejsou nic jiného než průměrná služební cesta. Cestovat, setkávat se s hlavami států a obdivovat kulturní poklady, to zní jistě jako úžasný život. Přesto není co závidět.

Návštěvy světoznámých míst málokdy trvají déle než 40 minut a členové královské rodiny dodržují přísný harmonogram. Není zde prostor pro spontánnost, každá minuta dne je přesně naplánovaná.

Musejí projít pasovou kontrolou stejně jako my

Titul Jeho nebo Její královská Výsost možná poskytuje svému nositeli řadu privilegií, ale nevylučuje ho ze standardních celních postupů navštěvovaných zemí. Každý člen královské rodiny je povinen mít cestovní pas, tedy kromě královny Alžběty II., která tuto podmínku obcházela, protože pasy Spojeného království byly vydávány na její jméno, jak se lze dočíst na oficiálních webových stránkách královské rodiny. Navzdory tomuto zvláštnímu zacházení ale královna stejně musela projít kontrolou totožnosti, když létala do Spojeného království a mimo něj.

Ani královna neunikla kontrole totožnosti. Zdroj: chrisukphoto / Shutterstock

Barevně rozlišují svá zavazadla

Královští pobočníci udržují britskou monarchii organizovanou i na cestách, a to pomocí systému barevně kódovaných značek zavazadel. Alžběta II. často dostávala velkou žlutou značku s nápisem „královna“, stejně tak Kate Middleton někdy dostávala žlutou. Princ William a princ Charles obvykle nosili na zavazadlech červenou, princezna Anna zelenou a princ George modrou.

Zdroje článku: