Hříšné a nemorální bikiny slaví 75. narozeniny: Příběh ikonického oděvu

Hříšné a nemorální bikiny slaví 75. narozeniny: Příběh ikonického oděvu
Za vznikem bikin stojí francouzský krejčí Jacques Heim a svůj model nazval Atome – nejmenší plavky na světě. Měl v plánu z nich udělat hvězdu svého butikového řetězce se sportovním oblečením. Netušil, že bikiny se stanou po celé generace nepostradatelnou součástí téměř každého ženského šatníku.

Bikiny byly v době svého vzniku označeny podle tehdejší módy za nemorální a dokonce skandální.

Módní bikiny a jejich 75letá historie

Krejčí Heim však nebyl jediným, kdo na novém modelu plavek pro ženy pracoval. 5. července téhož roku nechal návrhář Louis Réard 18letou Micheline Bernardini, striptérku z Casino de Paris, pózovat v ještě v menších plavkách a svůj model vtipně při prezentaci na pařížském koupališti Molitor doplnil komentářem:

„Jsou menší než nejmenší plavky.“ 

Micheline Bernardini souhlasila, že dne 5. července 1946 předvede dvoudílné plavky, které byly nazvány bikiny podle atolu Bikiny, kde byly v tom období testované americké jaderné zbraně.

Zdroj: Autor: Navistock / Shutterstock

Réardovy bikiny 

Návrhář Louis Réard nemohl z počátku najít modelku, která by byla ochotná jeho odhalující model dvoudílných plavek předvést. Model totiž odhaloval ženské břicho s pupíkem (model Heima tolik odvážný nebyl a pupík schoval) a část hýždí, což bylo v té době hodně odvážné. Teprve tanečnice, která se v kabaretu ukazovala nahá, už na své pověsti nic zkazit nemohla. A tak si plavky, které byly zhotoveny z 194 cm2 potištěné látky připomínající stránky novin, oblékla.

Fotografie Bernardini obletěly svět a žena dostala přes 50 tisíc pochvalných dopisů a stovky nabídek k sňatku. Bikiny se staly hitem hlavně u mužů, kteří uměli ocenit odhalené části ženských těl.  

Název bikiny

Réard se s pojmenováním plavek opravdu trefil a bikiny byly ve společnosti stejně výbušné, jako jaderné střely na atolu Bikiny. Tak návrhář otevřeně přiznal, že právě výbušnost v módě byla jeho cílem, a to se opravdu povedlo.  

Triumf bikin na Miss World 1951

V době předvedení bikin se o nich pochvalně vyjadřovali hlavně pánové. Jejich manželky a dcery byly mnohem zdrženlivější, a tak si převratný módní doplněk na své nositelky musel ještě chvíli počkat. O několik let později, v roce 1951, se proti bikinám, novému kultovnímu módnímu artiklu, zvedl v mnoha zemích dokonce odpor. Mohl za to hlavně Vatikán, který je odsoudil jako nemorální a hříšné. Napětí se zvedlo po finále Miss World v tomto roce. Byla to první soutěž krásy, která místo jednodílných plavek přijala bikiny. Soutěžící modelky pochodovaly s pláštěm přes ramena, ale svá těla nijak neschovávaly.  

Partnerství mezi bikinami a filmovým plátnem

Filmové hvězdy se často stávají průkopníky módy, a tak to bylo i v tomto případě. Mezi prvními ženami, kteří si dvoudílné plavky oblíbily, byla Brigitte Bardot. Paparazzi ji zvěčnili v bikinách v Cannes v roce 1953, zatímco v Americe se o popularizaci postarala Ava Gardner a velmi mladá Marilyn Monroe. V roce 1962 se v bondovce v bikinách před Seanem Connerym předvedla Ursula Andress a zahájila tak tradici Bond Girl a bikin. Následovaly ji později například Glorie Hendry a Halle Berry. A herecká přehlídka odhalených pupíků tím zdaleka nekončila. Ve filmu se tak představily i další hvězdy, od Rachel Welch, přes Demi Moore, po Cameron Diaz a Angelinu Jolie. Bikiny stejně úspěšně propagovaly i komiksové hrdinky. Celebrity, které nosí bikiny v každém věku a bez ohledu na váhu, tak na svých instagramových účtech pokračují v tradiční propagaci nesmrtelných bikin.

Zdroj: