Čokoláda: Její cesta od mayské populace až po španělské kolonizátory, kteří ji přivezli do Evropy

Čokoláda: Její cesta od mayské populace až po španělské kolonizátory, kteří ji přivezli do Evropy
Tmavá nebo světlá, sladká nebo hořká, ochucená, v tyčinkách, v tabulkách nebo krémech či ve zmrzlině. Kolik má čokoláda podob? Milujeme ji od dětství a je to láska na celý život, i když s přibývajícím věkem jde spíše o lásku tajnou.

Horká k pití v zimě nebo studená v létě, nepostradatelná pro děti v podobě nugátu, vánoční kolekce nebo čokoládového vajíčka na Velikonoce. Ale také se natírá na chléb na svačinu, čokoládové lanýže zas slouží jako odměna po těžkém dni nebo si z ní uděláte polevu na narozeninový dort. 

Málokdo však skutečně ví, odkud pochází nebo jaká je její historie. Legenda říká, že je to Boží dar lidem, který je zbavuje únavy.

Kakaová historie

Základem čokolády je kakao. Použití kakaa pochází z předkolumbovských civilizací, od Mayů. Aztécká legenda říká, že bůh Quetzalcoatl, božstvo představované opeřeným hadem, ho dal lidem. 

Původně vyhrazeno pouze pro šlechtice, válečníky a kněze, pro své energetické a euforické vlastnosti, bylo konzumováno ve formě nápoje. Kakao, jak všichni víme, je vyrobeno z kakaových bobů. Ty se získávají z kakaovníku, stálezeleného stromu, pocházejícího ze Střední Ameriky. Strom rodí ovoce zvané cabossa. Má tvar malého podlouhlého melounu nebo ragbyového míče a uvnitř je plný semen ponořených do sladké a želatinové látky. Asi po týdnu od sklizně se semena spolu s želatinou extrahují a nechají fermentovat při teplotě mezi 45–50 °C po dobu od tří až do sedmi dnů. Po fermentaci přichází sušení semen, která z bílé barvy získají červenohnědou barvu a jsou označovaná jako kakaové boby. V závislosti na typu nádoby, ve které jsou fermentovaná, na době fermentace, teplotě a metodě sušení, se získává kakaové zrno, které se praží a mele na kakao.

Zdroj: Autor: Shulevskyy Volodymyr / Shutterstock

V minulosti se kakaové boby drtily na zahřátém kamenném talíři na pastu, které se říkalo metát. Ta se rozpouštěla v teplé vodě a s přídavkem koření, hlavně chilli. Vznikal pěnivý nápoj xocoalt, ze kterého postupem času vzniklo kakao. Teprve po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem a následné kolonizaci španělskými dobyvateli přišlo kakao do Evropy.

A vznikla čokoláda

Avšak teprve v 19. století byl v Holandsku objeven proces extrakce tuku z kakaové hmoty. Tímto způsobem se získává kakaové máslo a kakaový prášek. Od kakaového másla už to byl jen krůček k výrobě homogenní hmoty, která díky zpracování při vysokých teplotách dala základ čokoládě.

Kakao má antioxidační vlastnosti a teobromin, látku podobnou kofeinu. Čokoláda je dobrým společníkem v době fyzické a duševní únavy.

Dodnes existují malé manufaktury, kde čokoládu vyrábí tradičními postupy. Například na Sicílii v Modice se vyrábí čokoláda i dnes tak, jak to na počátku 18. století zavedli Španělé, kteří na tomto území žili. Španělé si přivezli znalosti o výrobě podle mayských postupů. Technologický proces výroby nepřesahuje 40 °C, aby zůstalo zachováno co nejvíce vlastností kakaa a cukru. Cukr zůstává v podobě malých krystalků v čokoládě. Návštěvníci města tak mohou navštívit obchod a pochutnat si na čokoládě, která chutná úplně stejně, jako když se ve městě začala vyrábět.

Zdroje článku: