Podzimní zahrada s dětmi: Připravte zvířatům úkryty a potravu na zimu

Podzimní zahrada s dětmi: Připravte zvířatům úkryty a potravu na zimu
V podzimní přírodě hledají zvířata místo, kde se lze schovat a přečkat nepříznivé zimní počasí. Můžeme děti vést k pomoci ptákům a zvířatům, které běžně potkáváme na procházkách a poskytnou jim dostatek úkrytů a potravy.

Připravte zvířatům vhodné prostředí

Líné zahradníky mají divoká zvířata nejraději. Potřebují se mít kam schovat – vhodné jsou tedy pro kočky nepřístupné nejlépe trnité keře. Pro drobná zvířata necháme na kraji zahrady hromadu listí a větví. Ponecháme staré stromy s dutinami, jež poskytují vzácné dutiny pro hnízdění ptáků. 

Vyrábíme s dětmi potravu pro ptáky

Už od konce léta sbíráme různá semínka, kterými budeme ptáčkům během dlouhé zimy přilepšovat. Vhodná jsou semínka slunečnice, máku, bodláků a lnu. Z plodů sbíráme šípky, hložinky, trnky, jeřabiny a plody černého bezu. Snadná a rychlá na výrobu jsou tuková krmítka. Připravíme si nesolený tuk, který rozpustíme ve starém hrnci a přidáme nasbírané sušené plody. Do směsi můžeme přisypat také semínka prosa, konopí či řepky a ovesné vločky. Směs necháme mírně vychladnout a poté nalijeme do předem připravených hliněných květináčků nebo do půlek kokosových ořechů opatřených provázkem nebo drátkem na zavěšení. Úplně nejjednodušší je do směsi namáčet borovicové šišky. 

V zahradě necháváme na stromech pár jablek, které si ptáci v nouzi vyklovou. Naučíme děti odkrývat sníh z části trávníku a pozorujeme, jak si ptáci sami hledají potravu na remízku ve sněhové nadílce.

Ptáci v mrazech ocení i misku s čerstvou vodou. Najdeme ploché mrazuvzdorné misky a klidně i několikrát denně, jak si vzpomeneme, plníme teplou vodou.

Krmítka umístíme poblíž okna, abychom s dětmi mohli pozorovat, fotografovat a zapisovat všechny druhy ptáků, které jsme na krmítko přilákali.