Přelom v cenách energií: Konec cenového šoku z roku 2022?

Přelom v cenách energií: Konec cenového šoku z roku 2022?
Přestože ceny silové elektřiny vykazují kontinuálně klesající tendenci, ještě začátkem tohoto roku se zdálo, že náklady koncového uživatele se nijak zvlášť nezmění. Nyní to ale začíná vypadat, že se situace mění.

Od začátku konfliktu na Ukrajině v dozvucích pandemie mají ceny energií obecně tendenci růst. Velikého skoku dosáhly v polovině roku 2022 a i v roce 2023 se jak ceny energie, tak plynu, jehož dodávky byly kvůli restrikcím Ruska velmi nejisté. V posledních měsících loňského roku se však tento trend začal obracet a cena silové elektřiny na burze začala klesat, a to velmi výrazně. Začátkem roku sice došlo ke zdražení na straně regulované složky a ceny tedy pro spotřebitele prozatím zůstávaly stabilní, další pokles se však již promítl do ceníků velkých hráčů a můžeme tak opět předpokládat velký konkurenční boj o zákazníka.

Složky ceny elektřiny

Cena elektřiny se skládá ze dvou složek – regulované a neregulované. Regulovanou část ceny elektřiny určuje Energetický regulační úřad a navazuje především na distribuční území, v níž se domácnost, resp. konkrétní stavební objekt nachází, a jedná se o fixní částku, kterou je nutné do ceny elektřiny započítat vždy. Druhá neregulovaná složka je tzv. silová složka, kterou si určuje poskytovatel sám. Právě tato složka umožňuje konkurenční boj mezi poskytovateli a snižuje celkovou cenu energie na trhu. Regulovaná část tvoří přibližně 40 % celkových nákladů na energii (ceny jsou určovány jak pro elektřinu, tak pro plyn) a bývá výrazně ovlivňována inflací.

Aktuální ceny elektřiny u jednotlivých poskytovatelů

Ještě v lednu byly předpoklady vývoje ceny elektřiny nebyly příliš pozitivní a řada lidí se strachovala nárůstu cen všech typů energií a změn ve vyhlášce o používání kotlů na vytápění v nižších emisních třídách, vzhledem k neustále klesající silové složce elektřiny poskytovatelé začali se zvýhodňováním nabídek pro nalákání nových odběratelů. Nové ceníky v minulém týdnu vydalo hned několik velkých poskytovatelů, a to i navzdory tomu, že slevy zejména pro nové zákazníky nabízeli již koncem loňského roku. Levnější tak nyní můžete získat, stanete-li se zákazníkem některých z velkých poskytovatelů. Každá z firem ke zlevňování přistupuje trochu jiným způsobem, výhled do budoucna však pro zákazníky vypadá velmi pozitivně a prognózy mluví především o stabilizace až poklesu, v letošním roce by se tak ceny rozhodně neměly začít zase zvyšovat, nenastane-li nějaká mimořádná situace.

Vyplatí se změnit dodavatele energie?

Vzhledem k měnící se situaci na trhu a možnosti poskytovatelů výrazněji hýbat s nabídkami se v současné době změna dodavatele rozhodně vyplatí, zejména nemáte-li ve smlouvě s tím současným nějaká omezení okamžité výpovědi. Právě boj o zákazníka totiž nutí dodavatele slevovat z nároků a nabízet výhodnější smlouvy, a to i nad standard, který je uveden v jejich oficiálním ceníku. Dosáhnout tak můžete například na smlouvu s fixací nebo garantovaným poklesem ceny v dalším roce i v případě, že začne silová cena elektřiny zase stoupat.

Zdroje článku: