Bezlepková bábovka nejen pro celiaky. Jak na ní?

Bezlepková bábovka nejen pro celiaky. Jak na ní?
Konečně něco pro celiaky! Spousta lidí trpí intolerancí na lepek, to ale neznamená, že si nemohou dopřát ani sladký dezert. Pojďme si upéct bezlepkovou bábovku!

Na začátek je dobré vysvětlit, co to ta celiakie vůbec je. Celiakie je celoživotní onemocnění, které se projevuje trvalou intolerancí lepku ve stravě. U lidí, kteří trpí intolerancí na lepek dochází po příjmu lepku k autoimunitní reakci, která se projevuje poškozením sliznice tenkého střeva. To dále vede ke snížení povrchu tenkého střeva, a díky tomu se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin.

Tato nemoc je neléčitelná/těžce léčitelná a je potřeba dodržovat přísné bezlepkové diety. Bezlepkové pečení se stává trendem a praktikuje ho čím dál více lidí. Přesto je ale třeba ho nahrazovat vlákninou, vitamíny a minerálními látkami, které lepek jinak obsahuje. Ten se nachází téměř v každé obilovině. 

Dost ale o lepku, pojďme si spolu zakuchtit! Bezlepková bábovka je lehká a vzdušná a příprava je velmi jednoduchá.

V horkých dnech ji navíc můžete podávat s čerstvou šlehačkou a ovocem.

Navíc má velmi jemnou chuť a texturu, což nám nabízí desítky dalších kombinací. A co je tedy k pečení potřeba?

Ingredience:

  • 150 ml olej
  • 5 ks vejce
  • 1 lžička    kakao (není nutné)
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 150 g cukr moučka
  • 200 g Jizerka

A jak už to, tak bývá, úplně prvním krokem je vyhřát troubu. A to na 170°C - 200°C. Spousta pekařek či pekařů, kuchtiček či kuchtíků už ví, že je téměř základem oddělit si sypké ingredience od těch tekutých. A tenhle recept není od těch ostatních jiný.

Zdroj: Svetlana Monyakova / Shutterstock

Postup:

Nejprve si tedy do jedné mísy prosejeme Jizerku, což je právě bezlepková mouka, která je univerzální. Použít jí tedy můžeme k pečení sladkých i slaných pokrmů nebo zahušťování polévek či omáček. Na trhu je spousta druhů bezlepkové mouky, ale Jizerka je ta nejvíc populární a pečení s ní je jedna radost.

Pokud peču bezlepkové dezerty, tak používám výhradně jen Jizerku a nikdy jsem s ní žádný problém neměla. Do mouky si pak ještě přidáme prášek do pečiva. Do další mísy si rozklepneme vajíčka. Ale použijeme jen žloutky! Bílky si uschováme na později. Žloutky začneme pomalu šlehat a přilévat olej. Do oleje a vajec přidáme cukr a šleháme do krásné pěny.

Do námi ušlehané pěny sypeme mouku s práškem do pečiva a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne krásné těsto. To si prozatím dáme na stranu a připravíme sníh. Konečně přišel čas na bílky, které jsme si dali na stranu. Pečlivě si omyjeme metly, aby se nám sníh v pořádku vyšlehal a pustíme se do něj.

Nejprve šleháme na nízký počet otáček, který posléze zvyšujeme. Můžeme přidat i cukr, aby se nám sníh vyšlehal rychleji. Když sníh krásně vyšleháme, pomalu ho začneme přidávat do námi připraveného těsta a pomalu a opatrně vmícháváme. Do tohoto těsta můžeme a nemusíme přidávat různé ingredience, záleží jen na naší chuti.

Hotové těsto vylijeme do předem vymazané formy a pečeme zhruba 50 minut ve vyhřáté troubě. Upečenou bábovku poté vyklepneme na talíř a po úplném chladnutí servírujeme.

Dobrou chuť!

 

Zdroj: