Jak mohou vůně ovlivňovat naše sny a kvalitu spánku? Podle výzkumů více, než by se dalo čekat

Jak mohou vůně ovlivňovat naše sny a kvalitu spánku? Podle výzkumů více, než by se dalo čekat
Řadu z nás by ani zdaleka nenapadlo, že by i vůně, kterou v noci cítíme, mohla být jedním z faktorů, které určují naše sny. Podle odborníků však mají vůně a pachy skutečně velký vliv na kvalitu spánku i snění. Díky tomu můžeme naše snění sami trochu ovlivňovat a zařídit si co nejpříjemnější snění. Co prozradily výzkumy?

Růže nebo zkažená vejce?

Podle německé studie z roku 2008, vůně, které v noci cítíme, skutečně mají vliv na naše sny a spánek. Výzkumníci během noci zkoumali spánek 15 mladých žen. Ty musely spát nejprve v místnosti s příjemnou vůní růží a poté se zápachem zkažených vajec. Když u žen začali pozorovat REM fázi spánku, probudili je a zeptali se, co se jim zdálo těsně před probuzením. 

Zdroj: Autor: Volha_R / Shutterstock

Výsledek nakonec všechny příjemně překvapil. Ženy totiž potvrdily, že v místnosti provoněné růžemi se jim spalo dobře a zdály se jim hezké sny. Naopak při spánku v zapáchající místnosti se jim zdály sny negativní. 

Podle odborníků to souvisí také s tím, že příjemné vůně se pozitivně projevují i na naší náladě a emocích. I ve spánku tedy společně s vůněmi přijímáme emoce, které se poté projevují právě v našich snech.

Vůně jako řešení problémů se spánkem

Příjemné vůně by navíc měly pomáhat také s usínáním a mohou být nápomocné při řešení některých problémů se spánkem. Při stresu a úzkostech se totiž často potkáváme s nespavostí, a právě vůně spojené s klidem a relaxací mohou být snadnou a rychlou pomocí. Nejlepší jsou k tomu esenciální oleje, jejich použití je jednoduché a mají blahodárné účinky na naše zdraví.

Jak si snění zlepšit doma?

Vůni v naší ložnici bychom rozhodně měli věnovat větší pozornost, protože si tím můžeme jednoduše zajistit klidnější spánek. Při výběru vůně máme řadu možností. Každému však vyhovuje něco jiného, tak je dobré jednotlivé vůně vyzkoušet, a nakonec používat tu, která je vám nejpříjemnější. 

Blahodárně na spánek působí například levandule, která mimo jiné pomáhá s depresemi, nespavostí a je také velmi nápomocná při bolestech hlavy, zubů i při střevních potížích. Můžete ji použít právě ve formě esenciálního oleje. Dalšími příjemnými vůněmi, které můžete přivést do vaší ložnice jsou růže, jasmín, heřmánek nebo cedrové dřevo.

Zdroje: