Hormonální antikoncepce může být nebezpečná. Mějte se na pozoru, trpíte-li vrozenou trombofilií

Hormonální antikoncepce může být nebezpečná. Mějte se na pozoru, trpíte-li vrozenou trombofilií
Hormonální antikoncepce je nejčastěji používanou formou ochrany před těhotenstvím u žen. Jen málo z nich si uvědomuje, jakému nebezpečí se vystavují. Jedním z nich je trombóza. Riziko vzniku této choroby je při užívání pilulek 3-6krát vyšší. Větší problém nastává, pokud má žena vrozenou trombofilii.

Hormonální antikoncepce a trombóza

Řeč je o tzv. dvoukomponentní antikoncepci, která obsahuje dva ženské pohlavní hormony – progestin a estrogen. Druhý z těchto hormonů účinně inhibuje ovulaci, čímž zabraňuje oplodnění. Na druhé straně však zvyšuje aktivitu koagulačního systému, což usnadňuje vytváření trombu v žíle nebo tepně. Tento stav se nazývá trombóza.

Riziko tohoto onemocnění u žen užívajících hormonální antikoncepci je 3-6krát vyšší než u žen, které se chrání před těhotenstvím jiným způsobem. Neléčená trombóza může vést k plicní embolii.

Jak se trombóza projevuje ?

Obvykle způsobuje bolest nohou od kolen dolů, zarudnutí a otok končetin. V některých případech ale trombóza nemusí mít žádné příznaky.

Ačkoli se krevní sraženina může teoreticky vyskytnout kdekoli v těle, obvykle se nachází v žilách dolních končetin. Pouhá přítomnost sraženiny není tak nebezpečná jako její oddělení od stěny krevní cévy. Potom může proudit krevním oběhem do plicního oběhu a způsobit embolii.

Hormonální antikoncepce a vrozená trombofilie

Riziko trombózy u žen užívajících hormonální antikoncepci může být dále zvýšeno vrozenou trombofilií. Pod tímto názvem se skrývá genetická tendence těla tvořit sraženiny v krevních cévách.

U žen s vrozenou trombofilií, které současně používají hormonální antikoncepci, je pravděpodobnost vzniku trombotické choroby několikanásobně vyšší ve srovnání se ženami, které takové genetické podmínky nemají (může se zvýšit až 28-35krát). Antikoncepce může také způsobit další problémy s oběhovým systémem, např. vést k infarktu a cévní mozkové příhodě, a u těhotných žen může způsobit potrat či další komplikace.

Existuje nějaký způsob, jak se chránit před komplikacemi vrozené trombofilie?

Díky jednoduchému, bezbolestnému genetickému testu může žena zjistit, zda je nositelem některého z genů, které jsou náchylné k trombóze. Výsledek takového testu může gynekologovi pomoci zvolit nejlepší formu antikoncepce.

Co může lékař navrhnout své pacientce?

U žen s vrozenou trombofilií jsou jednosložkové přípravky mnohem bezpečnější než dvousložkové přípravky. Obsahují pouze progestageny, které nezvyšují srážení krve tak, jako estrogeny.

Díky dobře zvolené antikoncepci má žena s vrozenou trombofilií šanci vyhnout se souvisejícím komplikacím - trombóze, cévní mozkové příhodě nebo infarktu a případně potratu.