Využijte své sny k řešení problémů a při rozhodování

Využijte své sny k řešení problémů a při rozhodování
“Ráno moudřejší večera,” radily nám naše babičky, když jsme nemohli vyřešit nějaký problém. Všichni víme, že odpočinek vždy vede k moudrým rozhodnutím. Otázkou však je, zda se taktéž snění podílí na tvorbě našich rozhodnutí.

Psychoterapeutka a expertka na sny Leslie Elisová, Ph.D. tvrdí, že nám noční sny při rozhodování mohou významně pomoci. Musíme si však před spánkem položit konkrétní otázky. Prvním krokem je napsat si před spaním důležité body, které potřebujeme zodpovědět, a podvědomí tak připravit na téma, které je pro nás aktuální. Papír s tužkou mějte připravený u nočního stolku, tak abyste si sny mohli ihned po probuzení zaznamenat. V potaz berte všechny sny, i ty, které vám mohou z počátku připadat bezvýznamné. Vaše podvědomí se vypořádává s intenzivními emocemi pomocí kreativity a obrazů, na které možná nemáte po probuzení nejmenší pomyšlení. Ale jejich význam je pro pochopení vašeho problémů často zcela zásadní. Jak poznamenává Elisová: “Naše podvědomí má tendenci brát emoce, které během dne prožíváme, opravdu vážně a pomocí snů je utlumit a zklidnit.” 

Zdroj: Autor: Maksim Shmeljov / Shutterstock

Zde je několik tipů, které vám mohou při vybavování snů pomoci:

Před spánkem vypijte sklenici vody a svému podvědomí vyšlete myšlenku, že si sny po probuzení uložíte do paměti.

Kdykoli se během spánku probudíte, zeptejte se sami sebe: Co se mi to právě zdálo? Ihned si vybavte důležité okamžiky ze snu a případně si je zaznamenejte. 

Po probuzení klidně ležte, minimalizujte veškerý pohyb a nechte výjevy ze snů doznít. 

Naučte se probouzet bez budíku. Obecně si pamatujeme sny daleko lépe, probudíme-li se spontánně. 

Tato jednoduchá praxe je opravdu účinná. Své o tom ví řada umělců a vynálezců, kteří se ke svým snům často obrací. Například Dmitrij Mendělejev se při sestavování periodické tabulky inspiroval svými sny, kde viděl všechny prvky uspořádané vedle sebe a po probuzení tento výjev okamžitě zapsal. Také Paul McCartney složil celou melodii písně Yesterday na základě svého snu. Samozřejmě to neznamená, že díky zaznamenávaní snů z nás všech budou hned úspěšní vynálezci a umělci, ale sny nám pomáhají udělat poslední krok zejména tam, kde jsme se zasekli a nevíme, jak dál. 

Zdroje: