Jak správně postupovat, abyste nenakazili své okolí, máte-li příznaky koronaviru

Jak správně postupovat, abyste nenakazili své okolí, máte-li příznaky koronaviru
Začínáte kašlat, máte horečku, pocity dušnosti, škrábání v krku, nebo pociťujete větší únavu než obvykle? Pak jste možná nakažení koronavirem. Co dělat abyste neohrozili své prostředí a kde vyhledávat informace?

Může to být obyčejné nachlazení, nebo také nemusí. Pamatujte, že v této době nejde jenom o vás a jakmile pocítíte jakékoliv příznaky koronaviru, tak je nutno zakročit a informovat ostatní.

Pakliže máte pouze lehké příznaky, zůstaňte v domácí karanténě po dobu 10 dní. Nejdříve je ale třeba kontaktovat osoby, se kterými jste přišli do blízkého kontaktu a které se od vás potenciálně mohly nakazit.

Následně okamžitě kontaktujte svého praktického lékaře, který určí, zda musíte povinně na testy či stačí setrvat v domácí karanténě. Pakliže lékař uzná za vhodné, pošle vám žádanku na test na koronavirus. Ten můžete absolvovat i bez žádanky, musíte jej však hradit ze svého. 

Podstoupit test na koronavirus se doporučuje hlavně v případě, že nežijete v domácnosti sami, nebo jste přišli za poslední dny do kontaktu s vysokým počtem osob. Neexistuje však žádný pádný důvod, proč se testování v případě příznaků nezúčastnit. 

Každým dnem přibývá na našem území více a více odběrových míst. Jejich seznam naleznete na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Výsledek testu vám musí být sdělen nejpozději do 48 hodin od testování, většinou prostřednictvím SMS zprávy, pokud informaci podává hygienická stanice. Výsledek může sdělit také lékař.

Pokud je výsledek vašeho testu pozitivní, je nutné zůstat v izolaci a kontaktovat svého lékaře, který stanoví další postup.

A jak můžete své okolí ochránit nejlépe? Kromě setrvání v karanténě a uvedení co největšího počtu osob, se kterými jste byli ve styku si také stáhněte mobilní aplikaci eRouška. Jedná se o nástroj chytré karantény, který pomáhá s trasováním nakažených osob a zamezuje tak šíření viru.

Pokud si nejste s čímkoliv jistí, můžete kontaktovat linku 1212, která je zřízena MZČR. Na samotných stránkách ministerstva naleznete i chatbot s názvem Sestra Anežka, kde se dozvíte všechny informace o průběhu nemoci, testování, nebo o odběrových místech.