Od semínka k hlávce: Překvapivě jednoduchý průvodce pro začínající zahrádkáře, jak na domácí salát

Od semínka k hlávce: Překvapivě jednoduchý průvodce pro začínající zahrádkáře, jak na domácí salát
Pěstování salátu může být jednoduché a zábavné, i když nejste zkušený zahrádkář. Toužíte-li po pěstování vlastního a chutného salátu, je tento článek přesně pro vás. Poskytne vám praktické rady a tipy pro vypěstování chutného salátu i ve vaší domácnosti.

Jak začít s pěstováním salátu?

Pro začátečníky je vhodné zvolit ne příliš náročnou odrůdu. Při výběru správného druhu salátu se setkáte se saláty hlávkovými, ledovými, listovými ale i ozimými.

Hlávkový salát můžete pěstovat ze semínek ve volné půdě i ve skleníku. Druhou možností je vysazovat předpěstovanou sadbu. Nejoblíbenějšími odrůdami je zde Smaragd S, Červánek nebo Dětenická atrakce. Pokud byste zvažovali pěstování na balkóně zaměřte se na odrůdy Stupický kamenáč nebo Zlatý tenisák.

Ozimé saláty jsou vhodné pro podzimní výsev a vydrží vám přes zimu v půdě. Nejčastěji se setkáte s odrůdou Humil, tu je však důležité v zimě před mrazem chránit, například netkanou textilií nebo chvojím.

Ledové saláty jsou vhodné jak na pěstování v půdě, tak i v truhlíku na balkóně. Nejoblíbenějšími odrůdami je Zeus nebo Pražan.

Listové saláty jsou oblíbené především pro postupné sklízení, tj. postupné odlamování listů, zatímco nové dorůstají. Nejčastěji se setkáte s odrůdami Dubáček, Roset nebo Record.

Výsev a péče o salát:

Pokud chcete mít hlávky salátu k dispozici již v květnu nebo červnu, je vhodné začít s výsevem salátu již v únoru nebo březnu. Semena vysévejte mělce do řádků, zemina by měla být dobře zásobená živinami. Hloubka setby by neměla být více než 1 – 1,5 cm. Při správném pěstování je důležitá pravidelná, ale přiměřená zálivka, teplota kolem 15 °C a opakované větrání. Výsev situujte tak, aby měly sazeničky dostatek osluněné plochy.

TIP: Pěstujete-li salát v záhonech, položte na něj černou netkanou geotextilii a vystříhejte otvory pro rostliny. Díky ní si ušetříte časté pletí a zalévání záhonu. Plevel se přes textilii hůře dostává a zároveň vám udržuje záhon déle vlhký.

Sklizeň:

Saláty se sklízí ve chvíli, kdy dosáhnou své plné velikosti, proto se již během výsadby obeznamte s jejich plnou velikostí. Sklízet je možné vykopnutím celého salátu i s mělkými kořeny nebo jejich odřezání. Při druhé variantě odřezávejte salát cca 2,5 cm nad zemí. Vypěstovaný salát sklízejte ráno, budete tak mít jistotu, že je šťavnatý a křehký. U listového salátu sklízejte listy průběžně, tak že postupně budete otrhávat vnější listy.

TIP: Vhodné je sklizeň spotřebovat hned. Pokud vám však nějaký salát zbude, můžete jej uchovávat v lednici v prostoru pro ovoce a zeleninu. Pro delší životnost jej můžete zabalit do mikrotenového sáčku, dbejte ale na to abyste listy přespříliš nemačkali. 

Vertikální zemědělství

V posledních letech se začíná rozšiřovat způsob vertikálního zemědělství. Tento způsob přináší možnost pěstování zeleniny, salátů apod. přímo ve vašem bytě nebo na balkóně. Ušetříte tím místo a budete mít čerství salát vždy po ruce.

Začněte výběrem vhodného truhlíku s drenážním otvorem a naplňte ho kvalitní zeminou pro pěstování zeleniny. Volit však můžete i z velké řady již uzpůsobených sestav pro vertikální zemědělství. Dále vyberte vhodný prostor pro umístění truhlíků na slunném místě. Poté se už můžete řídit běžnými radami pro pěstování salátu uvedenými v článku.