Jak si připravíte klasickou mramorovou bábovku, která zaujme vzhledem?

Jak si připravíte klasickou mramorovou bábovku, která zaujme vzhledem?
Mramorovou bábovku máme spojenou se svátečním odpolednem. Právě vzhled mramoru způsobený mícháním kakaového těsta s obyčejným, dodává honosný nádech. Kakaové části jsou oblíbené zase u dětí. Přinášíme vám osvědčený hrnkový recept, bez nutnosti vážení.  

Připravíme si následující:  

  • 2 hrnky polohrubé mouky 
  • 1/2 hrnku cukru krupice  
  • 1 prášek do pečiva  
  • 2 celá vejce  
  • 1/2 hrnku oleje 
  • 1/2 hrnku mléka (pokud nesnesete jak laktózu, tak rostlinné alternativy, nabízí se použití i obyčejné vody)

Postup

Hrnkem je myšleno klasický objem cca 250 ml. Orientujte se také podle velikosti formy, kterou používáte. Neopomeňte, že díky prášku do pečiva bábovka naskočí. Základem je oddělit suché a mokré ingredience a na konci vše spojit ve finální těsto. Čtvrtinu těsta si dáme stranou a vmícháme kvalitní kakao. Do předem vymazané a kokosem vysypané formy si nalijeme část těsta bez kakaa. Na ni navrstvíme kakaovou část a střídáme. Pro zdůraznění mramorového vzoru promícháme konečné těsto špejlí.  

Rady, pokud si chcete s pečením vyhrát:  

  • Ideálně domácí vejce lze přidávat celá, ale opatrné vyšlehání samotných bílků bábovku zvláční, bude více nadýchaná a ještě povyskočí. 
  • Oddělené žloutky zase můžete utřít s cukrem do husté pěny 
  • Kakao kupujte kvalitní nealkalizované (má světlejší barvu a je aromatičtější). Jsou sice z jiné cenové kategorie, ale koupě se vyplatí. Dostupné jsou v prodejnách zdravé výživy. 
Kakao kupujte kvalitní nealkalizované, Zdroj: Soho A Studio / Shutterstock

Ať už využijete tipů, či ne, na závěr pečeme v troubě na 170° 35minut. Pro jistotu se vyplatí dopečení zkontrolovat zapíchnutím špejle. Po vyjmutí necháme důkladně vychladnout ať se mramorová bábovka nedrobí. Poté ji můžete polít čokoládou, pocukrovat moučkovým cukrem anebo nechat jen tak.

Při každém receptu je potřeba myslet na to jaké zkušenosti máte s vaší troubou, jak hluboká je forma a kolik máte času. Nedoporučujeme otevírat často troubu, aby nedošlo ke zbytečným změnám teplot a bábovka se nevzhledně nesrazila. I když na chuti to nic nezmění esteticky to mramorové bábovce ubere. 

Univerzální recept, který využijete i v polních podmínkách. 

Jak jste si jistě všimli jedná se o recept jednoduchý a většinu ingrediencí budete mít doma. Využít se dá i do jiných forem, třeba na dortovou, nebo obyčejný plech. Absence vážení dělá z receptu jeden z nejjednodušších, hodící se třeba na neplánované pečení na chatě, kde dozajista hrníček najdete. Nezapomeňte si recept poznamenat ať se k němu kdykoliv můžete vrátit. 

 

Zdroje: