Svérázné fígle zahrádkářů, které spíše pobaví, než aby opravdu fungovaly

Svérázné fígle zahrádkářů, které spíše pobaví, než aby opravdu fungovaly
Odhalte s námi pravdu ukrytou za nejpodivnějšími zahradnickými mýty. S některými jste se už určitě setkali a možná jste si mysleli, že vážně fungují. Že banánové slupky prospívají růžím, že kávová sedlina okyseluje půdu nebo že brambory by se měly sázet na Velký pátek. Všechno jsou to nesmysly.

Slupky od banánů jako zázrak pro růže

Banánové slupky s vysokým obsahem draslíku – základní živiny, kterou růže milují – bývají často nabízeny jako ekologické a cenově dostupné řešení pro robustní kvetoucí růže. Přestože však obsahují množství draslíku, fosforu a dalších živin, jejich zakopání v blízkosti vznešených květin není právě nejúčinnějším způsobem, jak zlepšit zdraví těchto rostlin. Lepší bude prostě použít vyvážené hnojivo na růže, které jim potřebné živiny zajistí ve správném poměru. Banánové slupky si pak můžete přidat do kompostu.

Po lahvince piva poroste váš trávník jedna radost

Tento mýtus k nám probublal z přesvědčení, že cukry a kvasinky v pivu mohou vyživovat trávník a podporovat jeho svěží zelený růst. Pro zapřisáhlé abstinenty mezi zahrádkáři by to mohla být lákavá představa, zatímco vášniví milovníci piva by zlatavý mok zřejmě raději prolili hrdlem, než aby jím zbůhdarma kropili trávník. Naštěstí pro ně není pivo kouzelným lektvarem, který by trávě kdovíjak prospěl. Stopové množství živin v něm se nedá srovnávat s tím ve speciálně vyvinutých hnojivech.

Kávová sedlina prý okyseluje půdu

Na své si teď přijdou i milovníci kávy. Ta je, jak známo, kyselá, takže je snadné představit si, že použitá kávová sedlina musí být nutně také. Mýtus naznačuje, že se jedná o skvělý prostředek k okyselení půdy pro rostliny, které preferují nižší pH, jako jsou azalky nebo borůvky. Jaká škoda, že kávová sedlina zůstává, co se pH týče, prakticky neutrální. Navzdory tomu pro ni můžete najít dobré využití v kompostu nebo i jiným způsobem. Je bohatá na organický materiál, který zlepšuje strukturu půdy, zvyšuje zadržování vody a podporuje zdravou populaci prospěšných mikroorganismů, takže pozor – použitou kávovou sedlinu nevyhazovat!

Použitá kávová sedlina jako hnojivo
Použitá kávová sedlina jako hnojivo | Zdroj: norgallery / Depositphotos

Velký pátek je ideálním časem pro sázení brambor

Tato stará lidová víra zřejmě pramení z načasování Velkého pátku, jenž se v mnoha regionech často shoduje se začátkem sezóny výsadby. Je pravda, že brambory by se měly vysazovat právě na jaře. Nejlepší doba pro jejich výsadbu, stejně jako v případě jakékoli jiné plodiny, ovšem závisí na místních klimatických podmínkách a specifických potřebách rostliny, nikoli na působivém datu v kalendáři.

Vaječné skořápky oživí zahradu

Vaječné skořápky jsou údajně prospěšným zdrojem vápníku, spolehlivým pomocníkem pro lepší růst rostlin a osvědčeným odpuzovačem slimáků. Někteří lidé dokonce před zasazením rostliny vkládají do jamky celá vajíčka. Rostliny ale obvykle netrpí nedostatkem vápníku, a pokud ano, není to proto, že by chyběl v půdě, nýbrž proto, že ho nejsou schopné přijmout. Myšlenka, že vaječné skořápky v tomto směru poskytnou okamžitou vzpruhu nebo že snad odradí slimáky, je jen iluze. Alespoň však přispívají k lepší struktuře půdy a dlouhodobě postupně uvolňují některé mikroživiny.

Zdroje článku: