Využití dešťové vody v domácnosti: Tři věci, které s ní báječně uklidíte

Využití dešťové vody v domácnosti: Tři věci, které s ní báječně uklidíte
Ve většině domácností je kohoutková voda příliš tvrdá, říká se tedy, že například na zalévání pokojových rostlin se skvěle hodí ta dešťová. Pojďme se podívat na další nápady, jak využít dešťovou vodu, třeba při úklidu.

Využití dešťové vody v domácnosti: Tři věci, které s ní báječně uklidíte

Věděli jste, že dešťová voda je oproti té z kohoutku měkká a snadno jí tak můžeme využít na zahradě, ale i v domácnosti. V mnoha domácnostech způsobuje tvrdá voda nevzhledný bílý povlak a usazeniny od vodního kamene na vodovodních bateriích nebo třeba uvnitř varné konvice. Dešťová voda je však naopak známá tím, že je velmi měkká, a tudíž neobsahuje mnoho minerálních látek jako je například vápník nebo hořčík. Z tohoto důvodu jí mnoho lidí využívá například k zalévání na zahradě, ale i v domácnosti. Pojďme se společně podívat na tři způsoby, jak můžete dešťovou vodu v domácnosti využít i vy, a tak alespoň částečně pomoci životnímu prostředí.

Mytí oken bez zbytečných šmouh

Také se při mytí oken neustále trápíte se šmouhami, díky kterým nikdy skla nejsou zcela perfektní? Na vině může být již zmíněná tvrdá voda, díky které ulpívá na povrhu vodní kámen. Použitím dešťové vody zabraňuje jeho usazování a vaše okna tak budou bez šmouh a zbytečného čištění. Navíc je možné použít čisticí prostředky, které běžně při mytí používáte. Na trhu dnes však najdete mnoho ekologičtějších alternativ, případně můžete využít místo nich vanilkový pudink. Díky němu se budou okna nádherně lesknout a co víc, zbavíte se nepříjemného zápachu alkoholu, který je většinou v prostředcích na okna obsažen.

Čištění podlah

Dešťová voda je také ideální variantou pro mytí podlah. Zvláště na tmavých dlaždicích a laminátových podlahách může zanechat tvrdá voda nevzhledné skvrny od vodního kamene. Pokud ovšem použijete dešťovou vodu, nevzhledných šmouh se nemusíte obávat.

Pokud máte doma tvrdou vodu, zanechává skvrny, proto dešťová voda je lepší i při třeba při čištění podlah
Pokud máte doma tvrdou vodu, zanechává skvrny, proto dešťová voda je lepší i při třeba při čištění podlah | Zdroj: gkrphoto / Depositphotos

Péče o auto

Podobně je tomu i v případě péče o automobil, kdy po umytí mohou utkvívat na kapotě auta kapičky vody, které po zaschnutí nechávají bílý povlak. Právě onen povlak je ukazatelem tvrdé vody, neboť se s největší pravděpodobností jedná o vodní kámen. I v tomto případě se dešťová voda nabízí jako ideální řešení, které je ekonomické a zároveň i šetrnější k přírodě.

Jak sbírat dešťovou vodu pro domácí využití?

Pokud chceme dešťovou vodu používat v domácnosti, je zapotřebí nejenom její správné shromažďování, ale i uchovávání. Poměrně snadnou a zároveň efektivní metodou je využití dešťového sudu, který je umístěn přímo pod dešťový svod. Ten může být napojen přímo na něj přes zavřené víko, které zajistí menší kazivost vody i v horkých dnech a zároveň zabrání vnikání hmyzu a listí. V případě silnějších dešťů se doporučuje instalovat na sud dešťový kolektor, díky kterému voda nepřeteče a zároveň dojde k odfiltrování nežádoucích nečistot, jako je listí, mech nebo větve. Pro udržování vody v dobré kondici je navíc zapotřebí pravidelné čištění sudu. Doporučuje se i pravidelné čištění filtru, který se po určité době zanese nečistotami stejně jako třeba ten bazénový.

Zdroje článku: