Big Hole: Největší jáma vyhloubená lidskýma rukama

Big Hole: Největší jáma vyhloubená lidskýma rukama
Tisíce lidí v potu a krvi kopali ve více než kilometrové hloubce, aby získali diamanty – nejcennější jihoafrickou surovinu. Dnes jsou doly v Kimberley, zčásti zatopené vodou, vyhledávanou turistickou atrakcí. Jak to ale bylo tenkrát?

Diamant pro malou sestřičku

Všechno to začalo v roce 1866 dárkem patnáctiletého burského farmáře Erasma Jacobse. Ten přinesl své sestře z procházky po břehu řeky Oranje v Jižní Africe krásný třpytivý kámen. Kdyby jen tušil, jaký rozruch jeho nález v dalších letech způsobí. Nález se oklikou dostal až do rukou jednoho mineraloga v Kapském městě. Ten jej klasifikoval jako pravý diamant o váze 22 karátů!

Téměř tři tisíce kilo diamantů

Zpráva o diamantech se roznesla do nejodlehlejších koutů světa a vyvolala skutečnou hysterii. Během pár měsíců se do nepříliš úrodné oblasti vypravilo 50 000 lidí. Ti si rozložili své stany podél naleziště a původní vyvýšeninu naprosto srovnali se zemí. Kopali krumpáči stále hlouběji až během čtyřiceti let na tomto místě vznikla největší šachta vyhloubená lidskýma rukama o průměru 463 m a hloubce 1097 m. Lovci štěstěny vynesli do roku 1914 na světlo světa celkem 2722 kg diamantů v celkové přepočtené hodnotě přes 35 miliard euro. Byl zde také nalezen více než osmdesátikarátový slavný diamant Hvězda Afriky.

Temná historie dolů v Kimberley

Během Bhúrské války (1880–1902) sloužily doly v Kimberley nejprve jako kryty pro místní obyvatelé, posléze zde Britové vybudovali koncentrační tábory pro ženy a děti. Ty zde byly trápeny v otřesných podmínkách prašného a vlhkého prostředí. 

Diamantová horečka

V 19. století neexistovala žádná bezpečnostní pravidla a těžba diamantů probíhala za katastrofálních podmínek. Tisíce mužů a žen opustili své domovy, když uvěřili slibům o velkém štěstí a bohatství, ale většina z nich už se domů nikdy nevrátila. Náročná práce, špatné hygienické podmínky, zranění, nemoci a důlní katastrofy byly na denním pořádku. Velká díra se stala symbolem chamtivosti a zrady, ač zprvu působila jako zdroj pro lepší budoucnost.