Znáte ty nejlepší způsoby, jak vyčistit okna?

Znáte ty nejlepší způsoby, jak vyčistit okna?
Do čištění oken se snad nikomu nechce. Čištění oken je totiž velmi namáhavé a pokud na vyčištění čekají okna v celém vašem domě, dá se to přirovnat k tělocviku. Jak se na čištění oken připravit a jak si to usnadnit?

Čištění oken si rozdělte na více etap a vezměte si správné pomůcky

Čištění oken rozhodně není nejoblíbenější aktivitou. Obzvlášť v případě, že bydlíte v domě, kde je oken hodně. Co si mytí oken rozvrhnout na etapy? Nebudou vás tolik bolet ruce a práce nebude tak frustrující. Kromě běžných prostředků na čištění oken, které jsou k sehnání v drogerii, můžete použít také:

Parní čistič, Zdroj: cunaplus / Shutterstock

Aby bylo čištění efektivní, budete potřebovat více než jen jeden hadr. Připravte si proto minimálně dva hadříky – jeden na rámy a druhý na skla, abyste špínu nepřenášeli.

Na vyleštění oken můžete použít také:

  • papírové utěrky
  • stěrku

Jak postupovat při čištění oken?

Při čištění oken začněte nejhorší špínou. I proto se doporučuje mít připravené dva kyblíky s vodou – v jednom budete vyplachovat hadřík na rámy, v druhém zůstane čistá voda na okna.

Hadr namočte ve vodě s mýdlem či jedlou sodou a otřete okenní rámy a parapety z obou stran. Napřed můžete zběžně otřít také skla. Na dočištění skel pak vezměte čistý hadr, kterým je pořádně vyleštíte.

Velmi dobře se vám bude pracovat, když zvolíte čistící prostředek s rozprašovačem. Anebo si směs vody a octa (nebo citrónové šťávy) přelijete do prázdné lahvičky s rozprašovačem. Rozprašovač zaručí, že se čistící prostředek dostane do každého místečka.

Jak okna vyleštit?

Vyleštění oken může být problémové, když zvolíte nevhodné pomůcky. Bavlněný hadřík může pouštět chlupy, a tak není pro čištění oken nejvhodnější.

Vyleštit okna vám pomůže obyčejný ocet nebo alkohol. Tyto přípravky skla odmastí a dodají jim lesk. Vyleštit okna můžete i čpavkem, který mimo jiné dobře funguje na cigaretové zažloutnutí.

Naše babičky pak okna finálně leštily novinami nebo dokonce vanilkovým pudinkem. Ten rozmíchaly ve vodě a roztokem pak umyly okna. Po zaschnutí pudinku vyleštily okna obyčejným suchým hadříkem.

 

Zdroje: