Květen – měsíc bylinek: Vysazujeme, pečujeme, sklízíme

Květen – měsíc bylinek: Vysazujeme, pečujeme, sklízíme
V květnu je ideální čas na zahájení výsadby některých bylinek, které nejen obohatí vaši kuchyň, a zahradu, ale také vám pomůžou s mnohými zdravotními problémy. Pojďme se společně podívat, jak a kdy správně bylinky vysévat, a jak o ně pečovat, aby vám dělali jen samou radost.

Petržel

Nejlepší doba výsadby pro petržel je právě začátek května. Preferuje dobře odvodněnou, bohatou půdu s dostatečným přísunem slunce, ale snese i polostín. Semena sejte přímo do řádků ve vzdálenosti cca 30 cm. Do hlíny přidejte nejlépe domácí kompost, který napomůže k lepšímu a rychlejšímu růstu. Zalévání je potřeba velmi časté. Využít můžete Petržel v kuchyni, ale také jako skvělou pomocnici při léčení močových problémů.

Bazalka

Pokud již nehrozí mrazíky vysejte i bazalku. Potřebuje hodně světla a tepla a proto je ideální vybrat hodně slunné místo. Semana sejte do vlhké půdy pouze po povrchu a lehce je přikryjte tenoučkou vrstvou zeminy. Přiměřeně, pravidelně zalévejte. Bazalka je opět skvělá pro dochucení jídel, ale také pomáhá s trávením.

Máta 

Mátu si můžete vysít kdykoliv během května. Ideálním místem pro ni bude vlhké, polostinné místo. Semena zasejte do řádků. Výhodou máty je, že vám vydrží i mrazivější květnová rána. Má ráda vlhkou půdu a polostín až slunné místo. Máta se skvěle hodí do různých nápojů, pomáhá také k relaxaci a spánku.

Koriandr

Začátkem května můžete vysadit i koriandr a to na slunné místo s dobře propustnou půdou, můžete předpěstovat v květináči. Zalévejte pravidelně, ale dbejte na to, aby půda mezi zaléváním proschla a kořeny nezačaly hnít. Koriandr je výborný k masu, také pomáhá s nadýmáním.

Řeřicha

Řeřichu sázíme kdykoliv během května do vlhké půdy na stinné místo. Výhodou řeřichy je, že velmi rychle klíčí. Substrát udržujte stále vlhký. Ideální je k zalévání používat postřik. Řeřicha je skvělou součástí salátů, je výborným stimulantem jater a žlučníku.

Meduňka má na tělo blahodárné účinky.
Meduňka má na tělo blahodárné účinky. | Zdroj: ulchik74 / Depositphotos

Meduňka lékařská

Výsadba probíhá začátkem května. Meduňka má ráda polostinné místo a vlhkou, dobře propustnou půdu. Semena sázejte přímo do hlíny nebo využijte sazenice. Při přemokření se může stát, že kořeny uhnijou. Meduňka je velmi častou přísadou čajů díky svým sedativním účinkům.

Majoránka

Nejlepší období pro výsadbu je začátek května. Vyžaduje slunné místo a odvodněnou půdu. Semena lze vsypat přímo do půdy a zasypat troškou hlíny nebo využít sazeničky. Majoránka se nemusí moc zalévat, má ráda sucho. Využití jak v kuchyni, například do polévek, tak i v lékařství při dýchacích potížích.

Tymián

Začátek května je ideálním obdobím k výsadbě tymiánu. Prosperuje především na plně slunných místech s dobře propustnou půdou. Semena je dobré sázet velmi mělce. Tymián není potřeba zalévat hodně, dobře snáší suchou půdu. Využít tymián můžete jak v kuchyni při přípravě masa či omáček, tak i při aromaterapii, kde má své uklidňující účinky.

Oregano

Oregáno sázejte již začátkem května. Vyžaduje slunné místo a dobře prospustnou půdu. Semena můžete vysít přímo do země nebo využít předpěstované sazenice. Zalévejte pouze přiměřeně. Využít můžete oregáno v italské kuchyni, například na pizzu a omáčky. V lékařství je využíváno pro své antiseptické účinky a jako antidepresivum.

Saturejka

Nejlepším obdobím pro výsadbu saturejky je začátek května. Má ráda slunné a suché místa s dobře propustnou půdou. Saturejka je suchomilná rostlina, zalévejte méně, zejména však ale v horkých dnech. V kuchyni ji lze využít zejména ve francouzské kuchyni. V lékařství se využívá pro své pozitivní účinky na srdce.