Velikonoce jako na horské dráze: Připravte se na počasí plné extrémů

Velikonoce jako na horské dráze: Připravte se na počasí plné extrémů
Pokud letos o Velikonocích plánujete vyrazit někam na dovolenou, vězte, že vás čeká aprílové počasí. Svátky jara koneckonců letos vycházejí právě na konec března a první dubnové dny. Sluníčko občas vykoukne, ale bude se i schovávat. Vystřídají ho přeháňky.

Velikonoční pondělí vychází na apríla

Velikonoce, vůbec nejdůležitější křesťanský svátek, se kvapem blíží. Jak jistě víte, jsou pohyblivé, což znamená, že je každý rok slavíme v trochu jiný čas. Mnozí lidé se už nemohou dočkat svých oblíbených aktivit spjatých s tímto krásným svátkem, jako je zdobení kraslic, pečení jidášků či beránků, pletení pomlázky a samozřejmě samotné koledování.

Ne každý ovšem tyto zvyky dodržuje. Někteří využívají velikonoční volno coby ideální příležitost k výletu. Patříte-li mezi ně i vy, pak se vám jistě bude hodit následující předpověď počasí pro dané období. Velikonoce spadají na první neděli po prvním jarním úplňku, letos se jich tedy dočkáme už 31. března, přičemž Velikonoční pondělí vychází na 1. dubna. Samotné počasí bude podle aktuálních informací rovněž aprílové.

Typicky aprílové počasí se střídáním slunce a deště

„Březen, za kamna vlezem. Duben, ještě tam budem.“ Tak praví moudrá lidová pranostika, bude však platit i pro letošek? To se teprve uvidí. Předpokládá se, že denní teploty kolem Velikonoc by mohly vystoupat k 10 až 15 °C, místy se možná budou pohybovat okolo 18 °C. Slunce se patrně bude střídavě schovávat a zase vykukovat, na základě dlouhodobé předpovědi můžeme očekávat velmi proměnlivé počasí, přesto bychom si snad mohli vystačit s poměrně lehkým oblečením.

Pro duben je ostatně toto nepříliš příjemné střídání slunečních paprsků s dešti a teplého počasí s chladnějším typické. Průměrné odpolední teploty by měly dosáhnout 13 až 18 °C, ranní však pravděpodobně budou klesat pod bod mrazu. Budeme tak mít co dělat, abychom se na případný celodenní pobyt venku řádně připravili a nepotili se v příliš tlustých zimních bundách nebo naopak nezmrzali v lehoučkých jarních. Průměrné denní teploty vyšplhají k asi 6 až 7 °C.

V první třetině dubna teploty možná vystoupají k 20 °C

Od 1. do 10. dubna počítejte raději také s nočními mrazíky a sněhovými přeháňkami. V horských oblastech může nasněžit vydatněji. Ve druhé polovině tohoto vymezeného desetidenního období by se ovšem mohlo oteplit a denní teploty možná vystoupají až k 20 °C. Dne 5. dubna 2016 poskočila teplota v Karviné dokonce až na 27,3 °C a na mnoha místech Česka padly teplotní rekordy. Bylo by jistě příjemné, kdyby se letos podařilo něco podobného, ale nechme se překvapit. Zatím nejchladnější duben byl zaznamenán roku 1839. Tehdy činila průměrná teplota 4,8 °C.