Bez ořechového cukroví to o Vánocích nejde

Bez ořechového cukroví to o Vánocích nejde
Ořechové cukroví patří nejen u nás, ale i v celé Evropě k nejoblíbenějším vánočním pochutinám. A nemusíte používat jen vlašské ořechy; lze je doplnit, anebo nahradit lískovými oříšky, mandlemi, pistáciemi

Anebo vy si vánoční pečení bez ořechů umíte představit? Rohlíčky bez ořechů, pracny bez ořechů, slepované dortíčky, kolečka nebo úlky bez ořechů, vánočky bez ořechů? Není to zkrátka možné. Nejen, že mají ořechy vynikající chuť, ale je v nich mnoho, organismu prospěšných, látek, takže „zlo“, které nám přináší cukr a tuk, je alespoň částečně vykompenzováno zdravější přísadou. A pokud teprve péci začínáte, a ještě některé recepty neznáte – tady jsou:

Pařížské rohlíčky

Jedna z největších lahůdek - ořechový základ a na něm hořký kakaový krém, přelitý čokoládou…

Těsto:

  • 3 vejce
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g moučkového cukru
  • 3 lžíce hladké mouky

Předehřejte běžnou troubu na 150 stupňů, horkovzdušnou na 130 stupňů a plech si vyložte pečícím papírem. Všechny suroviny na těsto smíchejte v misce a poté je přendejte do cukrářského sáčku. Na plech stříkejte rohlíčky o velikosti cca 6 x 2 cm. Ořechové rohlíčky se pečou pozvolna při nízké teplotě – dalo by se říci, že se spíše suší. Asi po 20 minutách je vyndejte – měly by mít růžovou barvu. Z plechu je opatrně sundejte ještě horké – po vychladnutí se totiž lámou. Nechte 1 až 2 dny odležet a pak můžete připravit krém a polevu.

Krém:

  • 3 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 30 g kakaa
  • 250 g másla

Do misky dejte vejce, cukr a kakao a v páře je vyšlehejte do krému (na sporáku vaříte v rendlíku vodu, misku s uvedenými ingrediencemi posadíte nahoru a přitom šleháte). Nechte řádně vychladnout.

V jiné míse si utřete máslo a vychladlý kakaový krém do něj pozvolna zašlehávejte. Vzniklý máslový krém přendejte do cukrářského zdobícího sáčku a nastříkejte ho na ořechové korpusy. Dejte do chladu.

Poleva:

  • 3 balíčky kupované čokoládové polevy, anebo 200 g čokolády na vaření pozvolna rozpusťte ve 100 – 120 g teplého ztuženého tuku.

Na připravený polotovar nanášejte čokoládu rovnou ze sáčku s rozehřátou polevou, anebo třeba pomocí lžíce. Nechte zchladnout. Hotový produkt nechte ještě cca dva dny rozležet. Chcete-li tedy připravit pařížské ořechové rohlíčky na vánoční svátky, začněte přibližně týden před Vánocemi.

Ořechové měsíčky s rumovou polevou

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 140 g hořké čokolády
  • 160 g hladké mouky

Připravte si plech, vyložený pečícím papírem, anebo ho musíte vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Troubu si předehřejte na 180 – 200 stupňů. Poté se pustíte do přípravy těsta. V míse si ušlehejte bílky. V druhé nádobě vyšlehejte žloutky s cukrem a máslem do pěny a pak už jen vařečkou přimíchejte ořechy, rozpuštěnou čokoládu a opatrně přimíchávejte postupně po lžíci mouky a lžíci sněhu. Těsto pečte přibližně 25 – 30 minut na velkém plechu. Výška hotového moučníku bude asi tak 1,5 cm. A než připravený korpus vychladne, umíchejte si polevu.

Poleva:

  • 250 g moučkového cukru
  • 8 lžic rumu

Rum s cukrem budete třít vařečkou tak dlouho, dokud z těchto surovin nevznikne hladká, polotekutá hmota. Tu posléze natřete na upečený moučník a nechte odpočinout několik hodin.

Na závěr se z moučníku vykrajují měsíčky tímto způsobem: ostrou vykrajovací formičkou ve tvaru kolečka (průměr 4 – 6 cm) vykrajujete jedno kolečko přes druhé, čímž vám vznikají požadované tvary měsíčku. Navíc vám u každých dvou měsíčků vznikne menší oválek, který je samozřejmě vhodné také využít. Je to nejúspornější způsob vykrajování těsta, při němž je minimální „odpad“. Pokud byste chtěli mít jen samé měsíčky, využijte přebytečné tvary třeba jako rozdrobenou hmotu do nepečeného cukroví, např. vosích hnízd. Ale můžete se odměnit za dobrou práci a hned je sníst.

Laskonky

Myslíte si, že lahodné laskonky, které jste zvyklí si kupovat v cukrárně, nedokážete připravit doma? Opak je pravdou! Laskonky budou ještě lepší, protože si je pro sebe připravíte z těch nejlepších ingrediencí. Můžete použít čerstvé – čili letošní ořechy, domácí vejce, váš nejoblíbenější druh kávy, čerstvé máslo, a nikoliv nějaký ztužený rostlinný tuk apod.

Na přípravu korpusů budete potřebovat:

  • 4 bílky
  • 220 g krystalového či krupicového cukru
  • 107 g vlašských ořechů
  • 67 g práškového cukru

Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky budete potřebovat na těsto, žloutky na krém. Nejprve tedy příprava korpusů – v páře ušlehejte bílky s krystalem do pěkně pevného sněhu. V druhé nádobě smíchejte ořechy s práškovým cukrem. Poté obě hmoty spojte lehounkým promícháváním vařečkou. Na plech, který jste opatřili pečícím papírem, položte formu na laskonky a pečlivě těstem vyplňte všechny otvory.

Nemáte-li formu, můžete těsto na plech klást pomocí lžíce a vzniklé kopečky lehce rozetřete do tvaru oválku – všechny korpusy sice nebudou úplně stejné, avšak když je na povrchu po spojení krémem mírně pocákáte čokoládovou polevou, budou vypadat pěkně rustikálně. A teď už k samotnému pečení: troubu si předehřejte na 100 stupňů a asi hodinu laskonky při této teplotě sušte do světlounce růžova.

Vychladlé laskonky naplníte ořechovo – kávovým krémem, na nějž si připravte:

  • 200 ml mléka
  • 200 g másla
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 5 lžic krystalu nebo krupicového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce jemně mletých vlašských ořechů
  • 40 ml vody
  • 1 lžičku čerstvě mleté kávy
  • 1 lžíci rumu

Ve 100 ml mléka rozšleháte 4 žloutky, přisypete 35 g kukuřičného škrobu, lžíci hladké mouky a vanilkový cukr. Zbytek mléka nalijete do širšího kastrolu, přes sítko do něj přidáte připravené pudingové mléko, 5 lžic krystalového cukru a za stálého míchání uvaříte hustou kaši. Nechte vychladnout, a přitom průběžně míchejte, aby se nevytvořil škraloup a hrudky. Mezitím si v míse ušleháte 170 g másla do pěny, a jakmile budou mít obě hmoty stejnou teplotu, mohou se spojit – do másla postupně zašlehávejte pudingovou kaši, čímž získáte bohatý hebký krém, který je zapotřebí ještě ochutit.

Ze 40 ml vody, trošky rumu a 1 lžičky zrnkové kávy uvařte silné kafe, a to ještě horké vylijte na připravené mleté ořechy. Nechte vychladnout. Utřete zbývajících 30 g másla a dokonale prošlehejte s ořechovou hmotou. Závěrem obě krémové hmoty spojte a vyšlehejte na hustý krém. Teď už jen zbývá přendat krém do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou, a spodní laskonkové korpusy naplnit. Nahoru přilepíte druhou placičku a na povrchu můžete – jak už bylo řečeno – zastříknout čokoládou.

Dobrou chuť a šťastné a veselé Vánoce.

 

Zdroje: