Uzavření škol nesou těžce hlavně rodiče. Jak je to s ošetřovným a finanční podporou pro podnikatele

Uzavření škol nesou těžce hlavně rodiče. Jak je to s ošetřovným a finanční podporou pro podnikatele
Máte doma malé dítě na distanční výuce? Přece nemůže zůstat doma samotné, vy ale musíte chodit do práce a živit rodinu. Pokud splňujete tyto podmínky, můžete si zažádat o příspěvek na ošetřovné. Rovněž jsou v provozu kompenzační programy pro podnikatele a OSVČ.

Již na jaře bylo možné zažádat si o tento příspěvek, mnozí na něj však nedosáhli. Systém byl však aktualizován, dokonce podání žádosti by mělo být mnohem jednodušší.

Změna v podání žádosti o ošetřovné oproti jaru 2020

Na jaře, a ještě i v září, bylo pro získání ošetřovného potřeba doložit doklad, že je škola, kterou žák navštěvuje skutečně uzavřená. Teď tomu tak ale není. Stačí pouze podepsat čestné prohlášení, že pojištěnec musí na základě vydaného mimořádného opatření pečovat o dítě v místě bydliště. 

Tato změna bude platit po celou dobu trvání těchto opatření.

Kdo má na podporu nárok?

Nárok na vyplacení ošetřovného má každý zaměstnanec, který nemůže docházet do zaměstnání, jelikož se musí postarat o svého potomka.

Podmínky jsou následující:

  • dítě pojištěnce je mladší 10 let,
  • dítě je závislé na péči druhé osoby bez závislosti na jeho věku,
  • dítě se nemůže zúčastnit výuky z důvodu nařízené karantény v domácnosti.

Nově mají za splnění podmínek nárok na ošetřovné i osoby, které nepracují na hlavní pracovní poměr. Pokud pracují na dohodu o provedení práce, nebo na dohodu o pracovní činnosti a z těchto aktivit odvádějí pojištění, budou mít na vyplacení ošetřovného stejný nárok jako osoby, které pracují na celý úvazek.

Procentuálně se výše ošetřovného nemění a zůstává tak na 60 %, zvedlo se ale minimum vyplácené na den, a to na 400 Kč denně.

Podnikatelé a kultura

Až do konce roku 2020 si mohou podnikatelé zažádat úvěr z programu Covid III, který je určen pro OSVČ a podniky do 500 zaměstnanců. Jedná se o portfoliové ručení, které lze vyřídit v bankách a spořitelnách.

Ti, kteří podnikají v kulturním průmyslu mohou rovněž zažádat o podporu z programu Covid - kultura. Ta sice skončila na konci září, vláda však jedná o jejím prodloužení. 

Na tiskové konferenci představitelé vlády uvedli, že na dalších kompenzačních programech pro podnikatele, OSVČ i pro dohodáře aktuálně jednají.