Koronavirus: aktuální pravidla pro karanténu

Koronavirus: aktuální pravidla pro karanténu
Pokud jste byli v kontaktu s osobou pozitivní na koronavirus a oba aktéři setkání měli ochranu úst a nosu, karanténě se vyhnete, aneb aktuální opatření pro domácí karanténu.

Díky těmto novějším pravidlům bude muset v domácí povinné karanténě zůstat mnohem méně lidí, než tomu bylo na jaře. 

Do domácí karantény musíte pakliže:

- jste se potkali s osobou pozitivní na nemoc covid-19, která v dobu vašeho setkání neměla ochranu úst a nosu a byla s vámi v blízkém kontaktu, zpravidla jste spolu byli v místnosti na blíže než 2 metry,

- jste se potkali a byli jste v blízkém kontaktu s pozitivní osobou, která sice měla roušku nebo jinou ochranu úst a nosu, ale vy jste v dobu vašeho setkání tyto prostředky neměli,

- jste se zúčastnili testování, které vyšlo pozitivně.

Do domácí karantény nemusíte pakliže:

- jste se setkali s pozitivní osobou a byli jste s ní v blízkém kontaktu, ale všichni měli ochranu úst a nosu,

- jste prodělali nemoc covid-19 v posledních 90 dnech, zde se předpokládá, že si tělo vytvořilo dostatek protilátek,

- jste se zúčastnili testování, které dopadlo negativně.

Kratší doba povinné karantény

Změna přišla i v délce povinné karantény u pozitivních osob. Nově není třeba zůstávat doma celých 14 dní, ale pouze 10 dní. 

Toto se týká hlavně osob bez příznaků. Pakliže má nakažen příznaky i po uplynutí této doby, musí stále setrvat v izolaci. Zpravidla se uvádí, že 3 až 4 dny po vymizení všech příznaků může osoba karanténu ukončit.

Pro ukončení karantény není potřeba absolvovat testování. Na nové testy se musí dostavit pouze osoby pracující ve zdravotnictví, sociálních službách, nebo lidé s oslabeným imunitním systémem. 

 

Oproti jaru přibyly novinky i v oblasti trasování, kdy každá osoba, které byla diagnostikována nemoc covid-19, může anonymně vyplnit elektronický formulář, kde budou moci sami vyplnit kontakty na osoby, se kterými byli v posledních dnech v blízkém kontaktu, což výrazně ulehčí práci hygienikům.