Jak připravíte bábovku rychle a jednoduše?

Jak připravíte bábovku rychle a jednoduše?
Chcete si upéct něco rychlého a nezabývat se náročnou přípravou? Vyzkoušejte rychlou a jednoduchou kefírovou bábovku. Je nenáročná a všechny suroviny najdete doma ve spíži.

Kefír bábovku udělá vláčnější a jemnější. Těsto není potom tolik suché jako při použití obyčejného mléka.

Na zvýraznění chuti použijte mleté lískové nebo vlašské oříšky.

Jaké ingredience budete potřebovat:

  • 250 ml kefíru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g mletých oříšků (lískových či vlašských) nebo mandlí
  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 125 g másla
  • prášek do pečiva
  • sůl
  • vanilkový cukr
  • lžička skořice
  • lžička kakaa

Postup přípravy:

Nejprve si rozšlehejte v míse mokré ingredience. Vajíčka, kefír a rozpuštěné máslo. Poté si ve druhé míse promíchejte ingredience suché (kromě kakaa). Ty přisypejte k mokrým ingrediencím a vytvořte těsto. Rozdělte jej na dvě části nebo na větší a menší část a do jedné přimíchejte lžičku kakaa. Tak vám vznikne těsto obarvené skořicí a obarvené kakaem.

Zdroj: Yeti studio / Shutterstock

Formu vymažte olejem nebo máslem a vysypejte moukou. Nejprve do formy nalijte polovinu skořicové části těsta a na ni krouživými pohyby kakaovou část těsta tak, aby se vytvořil v těstě vzorek. Nahoru nalijte opět skořicovou část.

Kefír v těstě obsažený je velmi prospěšný pro zdraví. Nejenže skvěle zvláčňuje těsto, ale má také pozitivní účinky na lidské tělo. Kefír podporuje imunitní systém a přirozenou mikroflóru. Je dobrý na zdravé kosti a obsahuje zdraví prospěšné minerály i vitaminy.

Rychlá a jednoduchá bábovka může být nejen dobrá, ale také zdravá. 

Pečení bábovky 

Formu s bábovkou vložte do trouby, kterou jste si předehřáli. Měla by mít 180 °C a bábovku pečte přibližně 45 minut. Jestli je těsto upečeno nebo není, zjistíte zapíchnutím špejle do těsta. Jestliže nebude lepit, bábovka je hotová. Pokud si nejste jisti, raději ji ještě chvíli ponechte v troubě.

V případě, že by se bábovka prudce zvedala, snižte teplotu v troubě. Při příliš vysoké teplotě může těsto prudce vyběhnout, a pak by bábovka měla nestejnoměrný tvar a stála šikmo.

Horní stranu posypejte moučkovým cukrem, aby krásně vynikly její tvary. Bábovka je rychle hotová a nemusíte se dlouho zabývat tvorbou sněhu z vaječných bílků nebo jinou nesnadnou přípravou. Jen zamícháte ingredience, vlijete do formy a pečete.

Oříšky si můžete koupit již mleté nebo sami namlít v elektrickém či ručním mlýnku. Použijte vlašské, lískové ořechy nebo mandle. Kvůli případným alergiím nebo chuťovým obměnám můžete vyzkoušet také kokos, para ořechy, kešu nebo klidně pistácie. Tak bude mít vaše bábovka pokaždé trochu jinou chuť a nebudete se nudit.

Vaření je radost a zábava, obzvláště když netrvá moc dlouho a můžete více času věnovat konzumaci spolu s dobrou kávou nebo čajem.

 

Zdroj: