Podivuhodní živočichové obývající naši planetu

Podivuhodní živočichové obývající naši planetu
Zvířata na naší zemi nejsou jen krásní tygři a všetečné opice. Podívejte se s námi na živočichy, jejichž vzhled vás skutečně překvapí!

Žralok límcový

Seznamte se se žralokem límcovým. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Ani se nedivíme, jedná se totiž o zvíře žijící v hlubinách – pohybuje se v hloubce okolo jednoho kilometru. Toto prazvláštní zvíře se vzhledem velmi podobá úhoři, jeho tělo je velmi úzké a dlouhé až 2 metry. Na rozdíl od známějších žraloků je jeho hřbetní ploutev velmi malá. Aby zvláštností nebylo málo, uveďme jeho způsob lovení kořisti – vymrští celé tělo a kořist polapí podobně jako had, je schopen kořist pozřít v jednom kuse.

Zdroj: Autor: solarseven / Shutterstock

Mořský ďas

Moře je vůbec rozmanité, co se týče prapodivných tvorů. Mohli jsme zmínit mořské prasátko, dutinovku tichomořskou nebo sliznatou rybu, ale tito tvorové nepatří mezi příliš fotogenické typy. Mořského ďase již možná znáte. Má velkou hlavu a špičaté zuby, které skutečně nahánějí hrůzu. Nejpozoruhodnější na něm však je jeho speciální světélko, kterým si přiláká kořist doslova na dosah svých ostrých zubů, a pak jen sklízí obdivovatele své světelné show. A to doslova – žije na dně moře, kde trpělivě čeká na své „zákazníky“.

Rypoš lysý bývá znám také pod více či méně povedenými přezdívkami, jako jsou písečné štěně nebo krysokrtek z pouště.

Rypoš lysý

Tento tvor by zřejmě také nevyhrál zvířecí soutěž krásy, ale pro život pod zemí je jeho tělo uzpůsobeno více než výborně. Rypoš lysý bývá znám také pod více či méně povedenými přezdívkami, jako jsou písečné štěně nebo krysokrtek z pouště. Podobně jako u včel je hierarchie těchto savců rozdělena do kast na samici, jednoho až 3 samce, kteří plodí potomstvo a ostatní jsou „pouze“ dělníci žijící v kolonii. Mají na starosti budování chodeb a ochranu své „královny“ před predátory.

Ten, kdo tvořil živočichy naší planety, měl jistě velkou představivost.

Zdroje: