Rasismus a tlak médií. Princ Harry a Meghan žádají po královské rodině omluvu

Rasismus a tlak médií. Princ Harry a Meghan žádají po královské rodině omluvu
Dokumentární seriál Harry a Meghan budí rozporuplné reakce a rozděluje společnost. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu si v něm totiž neberou servítky, a to především směrem k Buckinghamskému paláci. Žádají oficiální omluvu.

Poté, co vévodovi a vévodkyni ze Sussexu přišla pozvánka na korunovaci krále Karla III., leckdo si mohl myslet, že se snad ve vztahu mezi otcem a synem blýská na lepší časy. Opak je ale pravdou, s níž údajně vyšel na světlo šestidílný seriál Netflixu Harry a Meghan. Zatím sice vyšly jen tři díly, už ty ale dokázaly změnit postoj řady příznivců od monarchie odtrženého páru, jehož popularita v žebříčku královské rodiny podle průzkumů prudce klesla až na předposlední příčku.

Ticho po pěšině

Ačkoliv Harry v dokumentu o své vlastní rodině nemluví příliš lichotivě, ba naopak zcela jasně pojmenovává příčiny rozepří se svými příbuznými, Buckinghamský palác mlčí. Na rozdíl od předchozí zkušenosti, kdy po rozhovoru s Oprah Winfreyovou zuřil, nyní zůstává výstup vévodského páru bez reakce. A to mělo prince Harryho rozzuřit ještě víc.

Podle jiných zdrojů ovšem královská rodina vůbec neměla příležitost se k dokumentu před jeho vydáním vyjádřit. Údajně jí měl být sice zaslán e-mail, ale kvůli nemožnosti jakkoliv ověřit jeho pravost, zůstala zpráva bez odpovědi. Jelikož pozvání na korunovaci Karla III. nikdo nestáhl a s přítomností Sussexů se tedy počítá, vytáhli Harry a Meghan další kartu.

Po vzoru dříve řešeného sporu spojeného s rasismem mezi bývalou dvorní dámou královny Alžběty II. Susan Husseyovou a aktivistkou Ngozi Fulaniovou žádají ještě před ceremoniálem po své rodině schůzku, na které by si vše tzv. vyříkali, a požadují, aby se rodina páru osobně omluvila. Zároveň dodávají, že ve sporu Husseyová vs. Fulaniová omluvu iniciovala sama královská rodina a popudilo je, že ve vztahu k vlastní krvi nikdo takovou snahu nevykazuje.

Princ Harry a Meghan, zdroj: ComposedPix / Shutterstock

Rasismus a tlak médií

Rasismus byl ostatně jedním z témat, která v dokumentu o již nekrálovském páru zaznělo, a to především k vévodkyni Meghan. Údajně se v rodině mělo spekulovat i o tom, zda bude jejich potomek dostatečně bílý. Prý ani nezasáhla, když se do vévodkyně pustil tisk s články s rasovou tematikou. Podle prince Harryho je docela dobře možné, že za potrat jeho manželky mohl právě tlak vyvíjený médii, který měl za následek špatný psychický stav vévodkyně, což mohlo být příčinou právě zmíněného potratu. Pár si tedy nárokuje omluvu za veškerou bolest, kterou soužití s palácem přineslo.

Tisk vydal ostrou recenzi

Podle britského plátku The Guardian však je dokument Harry a Meghan pouze snahou páru přesvědčit veřejnost, že život v rámci královské rodiny je nesnesitelně svázán pravidly a je plný utrpení.

Královský korespondent BBC zase v podstatě shrnul, že tvrzení uvedená v dokumentu nejsou ničím jiným než obviněními, která už dávno zazněla, a jsou plná sebelítosti a zhrzenosti.

Zdroje článku: