Zázračná tableta: Zachraňte rajčata před zákeřnou hnilobou

Zázračná tableta: Zachraňte rajčata před zákeřnou hnilobou
Každý, kdo se chce na sklonku léta zakousnout do vlastního rajského jablíčka, již má sazenice rajčat zasazeny. Pokud ale vzešly, rozhodně to ještě neznamená, že má vyhráno. Strašákem zahrádkářů je kupříkladu hniloba květů, která dokáže očekávanou úrodu rajčat bez milosti zmařit.

Úroda rajčat může být ohrožena hnilobou květů

Rajčata jsou českými zahrádkáři tolik oblíbená také z toho důvodu, že jsou celkem nenáročná na péči. V podstatě potřebují jen dostatečnou zálivku, přihnojování a slunné stanoviště k tomu, aby na záhoně nebo na balkoně přinesla dobrý výnos. Když však rajčata nedostávají potřebné množství živin, jež potřebují ke svému rozvoji, může se vyskytnout nevítaný příznak jejich nedostatku, a to hniloba květů. Té lze ovšem poměrně jednoduchým způsobem předejít!

Hniloba květů je zapříčiněna nedostatkem vápníku

Hniloba květů není zapříčiněna napadením nějakým škůdcem nebo houbou, ale spíše bývá vysvětlována jako důsledek skutečnosti, že rostlina postrádá vápník. Teplo společně s nedostatečnou zálivkou nebo nadměrným hnojením dusíkem zapříčiňuje zpomalení transportu vápníku z půdy do rajčat. Na vršcích rajčat z této příčiny vznikají hnědočerné ztvrdlé skvrny, které mohou ústit až v zakrnění a odumření listových výhonků. Rozličné odrůdy rajčat touto metabolickou chorobou trpí různou měrou. S hnilobou květů se lze častěji setkat ve sklenících než ve venkovním prostředí, protože rostliny zde jsou schopny svůj růst lépe regulovat.

Nadbytek hořčíku a dusíku může zapříčinit špatnou absorpci vápníku

Přehnojení dusíkem a hořčíkem se je třeba vyvarovat hlavně z toho důvodu, že může zapříčinit blokaci vstřebávání vápníku rajčetem, i když je vápníku k dispozici dostatečné množství. Nadbytek dusíku se také projevuje bujným růstem listů, kam směřuje i vápník. S tímto jevem se lze setkat hlavně u rychle rostoucích odrůd rajčat.

Prevencí hniloby rajčat může být kalcium.
Prevencí hniloby rajčat může být kalcium | Zdroj: SaraTM / Depositphotos

Šumivé kalciové tablety jsou v boji s hnilobou květů vysoce efektivní

Zásadní je skutečnost, že na rozdíl od rajčat, která plesniví, jsou ta, jež jsou postižena hnilobou květů, stále jedlá. Hnědé oblasti je možné jednoduše vyříznout. Léčba hniloby spočívá v tom, že dodávka vody bude pravidelná, a to hlavně během horkých dnů. Jednoduchá rada, jak se hnilobě květů vyhnout, spočívá v tom, že má zahrádkář rozpustit ve vodě kalciové šumivé tablety a zalít touto vodou rostlinu. Voda okolo rajčat by rovněž měla být pravidelně mulčována, díky čemuž se odpaří méně vody.

Jak šumivé kalciové tablety aplikovat na rostliny rajčat?

Tablety vápníku jsou dostání ve skoro každé drogerii nebo lékárně. Jejich předností je skutečnost, že živina je rajčatům dostupná bezprostředně po zalití. Doporučuje se rozdrtit jednu nebo dvě takové tablety a nasypat je okolo rostliny. Posléze se tento prášek zalije. Alternativní možností je již zmiňované rozpuštění dvou až tří tablet přímo ve vodě určené k zálivce. Ta by se měla opakovat jednou až dvakrát za týden.

Zdroje článku: