Při správném zalévání se zvýší úroda rajčat: Nepodceňte tyto rady pro správné zalévání a zjistěte, co děláte špatně

Při správném zalévání se zvýší úroda rajčat: Nepodceňte tyto rady pro správné zalévání a zjistěte, co děláte špatně
Kontrolujete, zda jste rajčata nepřelili, aby jim neshnily kořeny? Je to dobrý začátek, ale řídit pouze podle vlhkosti půdy byste se neměli. Přinášíme vám osvědčené tipy na zalévání rajčat. Přečtěte si, zda neděláte jednu z chyb, a zvyšte svou úrodu.

Nepoužívejte tabulky, abyste věděli, jak často zalévat

Nikdo vám přesně neporadí, jak intenzivně máte rajčata zalévat a kolik vody spotřebovat. Můžete se však orientovat pomocí zadaných mezí, které udávají, co je ještě pro rajčata přijatelné a co už nikoli. Pojďme si vysvětlit, jakých frekvencí se držet.

Udává se, že byste svá rajčata měli zalévat přibližně jednou za dva až tři dny, aby rostla správně, ale můžete je zalévat i jednou denně. Je to hrubý odhad. Vše záleží na tom, jaká je kvalita půdy, jaká je teplota vzduchu, zda zrovna vydatně pršelo a také byste měli hledět na povětrnostní podmínky. Jsou-li vaše rajčata převážně ve stínu, neměli byste to se zaléváním přehánět.

Rajčata, obzvláště když rostou plody, potřebují stálý přísun vody. Jednoduchý test – dloubněte prstem hlouběji do země. Pokud je půda vlhká, ještě nemusíte zalévat. Jakmile se stane sušší, přišel čas zalévání.

Když přijde čas zalévání, přivstaňte si

Rajčata je nejvhodnější zalévat v rozmezí od šesti do sedmi hodin ráno. V tuto dobu totiž vaše rostlinky nejvíce pijí, a když se napijí pořádně ráno, již nebudou potřebovat tolik vody po zbytek dne. Navíc se voda dostane až ke kořenům, nevypaří se. Pozor na listy, při kontaktu s vodou se na nich později může vytvořit plíseň.

Přizpůsobujte množství vody vývojovému stupni rostliny

V parných dnech potřebují menší rajčata pouze půl litru vody, aby se měla dobře, zatímco ta větší spotřebují přibližně dva litry vody za den.

Rajčata, která jste čerstvě vysadili, potřebují vodu více, je pro jejich růst životně důležitá. Proto každé ráno vstaňte a zalijte je půl litrem vody.

Pozor ale na přelévání. Přestože se budete držet tohoto pravidla, měli byste zalévat menším množstvím vody, pokud v poslední době něco napršelo. Jinak hrozí přelití vodou, uhnití kořenů a zánik rostliny.

Držte se pravidla, že rajčata se nesmí přelévat
Držte se pravidla, že rajčata se nesmí přelévat | Zdroj: IgorVetushko / Depositphotos

Proč je důležité nepřelévat

Příliš mnoho vody rajčatům uškodí mnohem více než mráz. Pocházejí z oblastí, kde tolik neprší, a proto jsou mokré listy tolik náchylné na nemoci a plísně. A jelikož si rostlina s velkým množstvím vody neporadí, začne pít více, než je zdrávo. To jí odebírá kyslík, který rovněž absorbuje z půdy.

U rajčat permanentně topících se ve vodě navíc nedojde k hloubkovému zakořenění.

Když je o rajčata nesprávně postaráno, tak navíc začnou žloutnout listy. Nejprve ty spodní, proto se dívejte pozorně. Ačkoli listy budou žluté, žilky budou tmavě zelené. V tuto chvíli je zapotřebí začít hnojit hnojivem s přidaným hořčíkem.

Oslazená voda pro zlepšení chuti

Zalévat byste měli dešťovou vodou, nikoli vodou z kohoutku. Pokud zvolíte druhou možnost, nechte vodu odstát, aby zteplala. Vodu ale můžete také ochutit.

Cukr, pokud to s ním nepřeženete, poskytne plodům lepší chuť. Naopak osolenou vodu zvolte, když chcete, aby vaše rajčata byla zdravější.

Zdroje článku: