Jak si doma vyrobit výbornou výživu pro okurky – hnojte jí sazeničky a úroda bude bohatá!

Jak si doma vyrobit výbornou výživu pro okurky – hnojte jí sazeničky a úroda bude bohatá!
Každý druh plodiny potřebuje speciální péči a odpovídající složení živin v půdě, aby u něj bylo možné dosáhnout výborných výsledků. Zde je pár rad, jak správně podporovat růst okurek.

Okurky patří v našich končinách k velmi oblíbené zelenině, ať už se jedná o salátovky nebo o druhy vhodné k nakládání. Existuje řada pokrmů, které se bez okurek zkrátka neobejdou a řada lidí si je tak ráda dopěstovává na zahradě nebo terase.

Okurky lze pěstovat horizontálně i vertikálně v záhonu nebo v květináči. V obou případech je potřeba se o ně správným způsobem starat. a především jim dodávat dostatek živin. Zejména u okurek pěstovaných v květináči je zcela nezbytné pravidelně půdu obohacovat a živiny potřebné pro růst a zpevňování rostlin, a následně také plodů. V květináči lze okurky dopěstovat až do zralého stavu, i ty, co mají být zasazeny do záhonu, však bývají standardně předpěstovány a zejména u menších sazenic se sází na výživné hnojivo s vysokým obsahem vápníku a vitamínů.

Domácí hnojivo pro okurkové sazenice

Chcete-li dopřát sazenicím okurek dostatečnou výživu, je potřeba se soustředit na hnojivo takového složení, jež bude podporovat především růst stonků a kořenového systému. Pro tyto účely se využívá směs vaječných skořápek a sušených kvasnic.

Díky správnému složení hnojiva můžete mít bohatou úrodu
Díky správnému složení hnojiva můžete mít bohatou úrodu | Zdroj: Elf+11 / Depositphotos

Hnojivo ze skořápek a kvasnic

Směs si připravíte velmi jednoduše – skořápky je třeba rozdrtit na poměrně jemný prášek, aby se z nich vápník jednodušeji uvolňoval. Ten se pak rozmíchá ve vodě, někdy se doporučuje prášek zalévat velmi horkou a vařící vodou, jež má efektivněji prášek rozpouštět. Druhou složkou výživného hnojiva jsou kvasnice obsahující nejen cenné vitamíny a minerály, ale především bakterie, jež v půdě spouští potřebné procesy pro zadržení potřebných látek. Ty se následně podílejí jak na růstu, tak na vývoji plodů rostlin. Hnojivo se vyrobí přimícháním malého množství kvasnic (zpravidla lžička) k mírně odstáté směsi prášku z vaječných skořápek a vody. Pro lepší rozvoj kvašení se do směsi dále přidává lžička cukru, která je zdrojem energie pro kvasinky. Hnojivo se nechá několik hodin kvasit, poté se promíchá a doplní větším množstvím vody a může být přímo aplikováno na sazenice.

Kdy okurky hnojit

Správný čas na hnojení sazeniček nastává v podstatě ihned, jakmile se objeví první lístečky. V této fázi okurky ovšem nepotřebují mnoho živin, proto je vhodné jim dodávat menší množství hnojiva v pravidelných intervalech. Ve chvíli, kdy rostlina dosáhne výšky několika centimetrů a vyraší i druhý pár listů, bývá zpravidla čas na její přesazení do většího květináče nebo do země. Následně je vhodné používat hnojivo v dostatečném množství podle zalévání v intervalu dvou týdnů. Díky tomuto hnojivu by měl být růst rostlin velmi rychlý a bohatý a je možné jej aplikovat v podstatě po celou dobu plození. Jakmile se ovšem plody vyvinou, je vhodné jej kombinovat s dalšími typy hnojiv určenými přímo pro podporu plodů, jelikož cílem tohoto hnojiva je především dosáhnout pevných stonků a podpořit kořenový systém.