Profesor z Univerzity Karlovy vyvinul levné PCR testy, ale nikdo je nechtěl

Profesor z Univerzity Karlovy vyvinul levné PCR testy, ale nikdo je nechtěl
Už na jaře vyvinul profesor Žďárský rychlé a levné PCR testy, které posléze nabízel pro široké využití. Místo potlesku a děkovných plaket se setkal pouze s odmítnutím.

Biolog z Univerzity Karlovy, profesor Emil Žďárský, se po celou svou akademickou dráhu věnuje výzkumu a vývoji. Již na jaře, když byla pandemie koronaviru v Česku dá se říct ještě v plenkách přišel s inovativním návrhem na výrobu vlastních PCR testů, které byly rychlé, levné a otestovat by se každý zvládl sám. Proč ale jeho vynález nikdo nepřivítal s otevřenou náručí?

Spolehlivé testy za 50 korun, ne-ne-ne

Profesor Žďárský přišel v březnu s unikátní metodou PCR testu, který byl určený pro samoodběr. Testy nabízel ministerstvu zdravotnictví, které mu ale vždy odpovědělo jen vágně, po opětovném pokusu o přezkoumání těchto testů dokonce označilo ministerstvo pana profesora za šiřitele fake news. Přičemž sám profesor Žďárský vykalkuloval cenu jednoho testu, kdyby se začaly vyrábět ve velkém. Namísto současně používaných PCR testů za několik stovek by se cena těchto českých dala stlačit na 50 korun. To by rozhodně pomohlo rychlejšímu otestování populace.

Ani na podzim neuspěly

Tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula Žďárskému vytýkal, že testy nejsou certifikované, a proto není možné je použít. To už ale zdaleka neplatí a od začátku prosince 2020 mají testy potřebnou certifikaci, přesto je stále nepoužíváme.

Jako toto testování funguje?

Vzorek z jazyka se setře štětečkem, který se následně vloží do zkumavky se speciálním roztokem, který eliminuje všechny nežádoucí částečky, které by mohly výsledek testu nějak ovlivnit. Výsledek je pak znám do hodiny a půl. Jednoduché a levné testování by mohlo napomoci opětovnému otevření škol, ale i jiných, například kulturních zařízení. Sám profesor Žďárský uvedl, že se těmito spolehlivými testy stihne otestovat až 3000 osob během 4 hodin. 

Jelikož mu ale ministerstvo zdravotnictví hází spíše klacky pod nohy, i když není jasné z jakého důvodu, rozhodl se profesor Žďárský spolupracovat hlavně se soukromém sektorem. některé firmy již mají tyto testy k dispozici, snad se nakonec Žďárský domluví i s ministerstvem.