Už se nechci nechat ponižovat. Není hřích být blondýna

Už se nechci nechat ponižovat. Není hřích být blondýna
Už jsem si prošla mnoha situacemi, kdy jsem byla ponižovaná kvůli svému vzhledu. Byla jsem terčem posměchu jen kvůli tomu, že jsem blondýna. S postupem času jsem si však uvědomila, že mohu stát proti degradaci a šikaně.

Už se nechci nechat ponižovat. Není hřích být blondýna.

Je překvapivé, kolik lidí si myslí, že mohou jen tak ponižovat druhé. Že mohou někoho šikanovat, jen protože se jim něco na dané osobě nelíbí. A já to vím z vlastní zkušenosti, protože jsem byla ponižována kvůli svému vzhledu.

Jsem blondýna, což je něco, za co se člověk nemusí stydět. A i přesto, že blondýnky nejsou vůbec odlišné od ostatních žen, lidé si často myslí, že jsou hloupé, nezodpovědné a povrchní

Stereotypy mohou být základem ponižování

Jednou jsem se setkala s chlapcem, který mi řekl, že jsem hloupá a že blondýny jsou všechny stejné. Zpočátku jsem to brala jako legraci, ale on to myslel vážně a po čase jsem si uvědomila, že se takto trápit nenechám a s chlapcem jsem se už dál nebavila. Nepřestávalo to ani na střední škole, kde jsem byla terčem posměšků spolužáků.

Když jsem začala pracovat v kanceláři, stala jsem se středem výsměchu a neustálého urážení. Můj šéf si dělal legraci ze mě na základě mých rozhodnutí, říkal mi, že nejsem schopná si vzpomenout na jednoduché pokyny a často mi dával obtížné úkoly jen proto, abych neuspěla. Byla jsem unavená, nesmělá a cítila jsem se jako naprosté selhání.

Ale jednoho dne jsem si uvědomila, že jsem lepší než ti, kteří mě ponižují. Že jsem chytřejší, než si můj šéf myslel, že mám právo na respekt a že to, že jsem blondýna, mě nečiní horší než ostatní. Proto jsem začala bojovat.

Naučila jsem se komunikovat se svým šéfem otevřeně a s jistotou. Snažila jsem se více zapojit do týmových aktivit a ukázat, že jsem hodna uznání. A i když to nebylo snadné, nakonec se mi podařilo získat si jeho důvěru a respekt.

Uvědomila jsem si, že je důležité si vážit sama sebe a že nikdy nemusím snášet ponižování nebo šikanu od ostatních, bez ohledu na to, jak vypadám. A doufám, že můj příběh pomůže i ostatním, kteří se cítí degradovaní nebo nespravedlivě odsuzovaní.

Ať už jste jakékoli barvy pleti, vlasů či jakéhokoli pohlaví, máte právo na respekt
Ať už jste jakékoli barvy pleti, vlasů či jakéhokoli pohlaví, máte právo na respekt | Zdroj: KeyStock / Shutterstock

Jak se takové situaci postavit

Není přeci nic špatného na tom, být sám sebou. Ať už jste jakékoli barvy pleti, vlasů či jakéhokoli pohlaví, máte právo na respekt a důstojnost. A když se rozhodnete bojovat za to, co věříte, můžete dosáhnout cílů a překonat tak překážky, které se vám staví do cesty.

Ať už jde o práci, vztahy nebo osobní život, můžete učinit rozhodnutí, že se už nebudete nadále nechat ponižovat. Musíte najít sílu, abyste se postavili za své názory a odvážili se ukázat, že jste hodni úcty.

Nemusí to být vždy jednoduché, proto bych především doporučila si najít někoho, o koho se můžete opřít. Můžete se obrátit na rodinu a přátele, nebo se spojit s organizacemi, které se zabývají ochranou práv a důstojnosti jednotlivců.

Proto se nebojte být sami sebou a nevzdávejte se v boji za svá práva. Ať už jste v jakékoli situaci, pamatujte si, že nikdy není pozdě začít znovu a bojovat za to, co je správné.

Článek se zakládá na příběhu zaslaného naší redakci. Redakce tento zaslaný text pouze upravuje, nezasahuje do jeho stylu a nemění význam. Jelikož chráníme soukromí našich čtenářů, neuvádíme originální jméno autora a změněna jsou i jména uvedená v článku. V případě, že se s námi chcete podělit o váš životní příběh nebo zkušenost, neváhejte a pošlete nám ho na e-mail: pribehy@fajntip.cz. Použité fotografie jsou pouze ilustrační.

Zdroj článku:
  • Autorský text