Co se zdá ženám v těhotenství a jaký mají tyto sny význam

Co se zdá ženám v těhotenství a jaký mají tyto sny význam
V těhotenství ženy během spánku často prožívají velmi živé a snadno zapamatovatelné sny. Ani děsivé a bláznivé sny nejsou neobvyklé. Není tedy třeba se znepokojovat. Zjistěte, jaké sny můžete v těhotenství očekávat a jaké jsou jejich důvody.

Těhotenství je období plné změn. Stejně tak se mění i snění těhotných. Sny jsou barvitější, živější a ženy si je snadno pamatují. Můžete snít o tom, že jste těhotná s dinosaurem nebo že se z vašeho břicha klube vetřelec. Během tohoto bláznivého času není nic neobvyklé či zvláštní, a věřte, že podobné sny má většina těhotných žen. Čím to je, že jsou vaše sny častější než kdykoli dříve? Pravděpodobně mnohem více spíte a také se během spánku častěji budíte. Je prokázáno, že si po probuzení sny pamatujeme snáze, než když spíme celou noc bez přerušení. 

Vývoj spánku a snů během tří trimestrů

V prvním trimestru tělo potřebuje mnoho energie na vytvoření vhodných podmínek pro růst a vývoj plodu. Děloha se plní plodovou vodou, vzniká placenta a zvyšuje se hladina progesteronu, který je nezbytný pro podporu těhotenství. Spánek bývá přerušovaný, nejčastěji se objevují krátké a intenzivní sny plné symbolů plodnosti. Obvyklé jsou sny o vodě, vodních živočiších, ovoci nebo zelenině. 

Zdroj: Autor: Africa Studio / Shutterstock

V druhém trimestru jsou sny ovlivněné zejména rychle se měnícím tělem. Může se vám zdát o bohyni nebo ve snech vidíte postavy velké a nemotorné, podle toho, jak sami změny na těle vnímáte. Jakmile ucítíte první pohyby dítěte, mohou se objevit sny o malých mláďatech. Sny mohou odrážet první ochranitelské pocity, nelekněte se proto, pokud se vyskytnou sny o potratu a smrti dětí nebo zvířat. Rostoucí dítě a tlak na okolní orgány může způsobovat sny o vetřelcích a malých monstrech uvnitř těla. Není se čeho obávat, takové sny jsou zcela normální a běžné.

Je prokázáno, že si po probuzení sny pamatujeme snáze, než když spíme celou noc bez přerušení. 

Ve třetím trimestru je již dítě velmi aktivní a spánek může být opět často přerušovaný. Mnoho žen mluví o živém kontaktu s dítětem ve snu, ve kterém dítě matce sděluje své potřeby nebo napoví své jméno. Některé ženy mívají na konci těhotenství noční můry v souvislosti s blížícím se porodem. Opět ani v tomto případě není čeho se obávat. Studie z Hebrejské univerzity ukázaly, že ženy, které měly noční můry z porodu mívaly často kratší a snazší porody. Taktéž ženy, kterým se v posledním trimestru těhotenství zdály nepříjemné sny, byly méně ohroženy poporodní depresí. 

Pokud jste během spánku často rušeni příliš živými nebo děsivými sny, opatřete si snový deník, který vám pomůže rozluštit myšlenkové vzorce a omezit tak noční buzení. Pomoci může také základní spánková hygiena, relaxační cvičení nebo meditace těsně před spaním. Trápí-li vás během těhotenství opakující se noční můry, kontaktujte svého lékaře nebo terapeuta, který vyloučí základní poruchy spánku a doporučí další postup. 

Zdroj: