Sen o rodině

Sen o rodině
Rodina je základní sociokulturní jednotkou, která se značně podílí na formování naší osobnosti a psychiky. Návyky, které si během toho osvojíme s námi zůstávají do konce života.

Sny o rodinně mohou být návratem do dětství, či se vztahovat k naší vlastní rodinně a dětem. Co tyto dvě výkladové roviny nabízejí?

Varianta č. 1 – Návrat domů

Pokud se nám zdá o našich vlastních rodičích a případně sourozencích je důležité blíže analyzovat celkovou atmosféru snu. Může se jednat o idylickou vzpomínku z dětství, což je odrazem toho, že jste nad ním nedávno přemýšleli a stýská se vám po jednoduchosti, kterou tato životní fáze skýtá.

Rodina může někam cestovat, v rámci čehož jsou relevantní kapitoly „Sen o autu“, či „Sen o vlaku“. Je-li celkový výjev negativního charakteru je to odrazem nepřekonaných komplexů z dětství – rodina je základní sociokulturní jednotkou, která se značně podílí na formování naší osobnosti a psychiky. Návyky, které si během toho osvojíme s námi zůstávají do konce života.

Varianta č. 2 – Budování domova

Zdá-li se vám o vaší vlastní rodině, partnerovi a dětech, je sen aktuálnější a výklad se rovněž bude vztahovat k přítomnosti. Postavy v něm nebudou statické a opět hraje významnou roli jak atmosféra snu, tak to, jakou roli v něm zastáváte.

Sen o tom, že vlastní rodinu ztrácíme bude podobný jako sen o rozvodu (viz. příslušná kapitola), či sen o tom, že mě podvádí. Může vypovídat o vašem vztahu vůči partnerovi, ale v případě interakcí s dětmi i vztahu vůči vám samotným.

Snář se řídí univerzálním pravidlem, že osoby ve snech většinou symbolizují aspekty nás samotných

Zdroj:

  • autorský text