Jaký rozdíl je mezi úplňkem a úplňkem s úplným zatměním?

Jaký rozdíl je mezi úplňkem a úplňkem s úplným zatměním?
Úplněk nastává, když je měsíc na opačné straně země než slunce. Zatímco zatmění měsíce nastává, když jsou slunce, země a měsíc přesně v jedné přímce, přičemž slunce a měsíc jsou na opačných stranách země. To způsobí, že zemský stín dopadá na měsíc.

K zatmění měsíce nedochází při každém úplňku, jelikož tak může nastat pouze za úplňku, kdy měsíc protíná rovinu oběžné dráhy země kolem slunce. K tomu dochází většinou dvakrát ročně.

Kdy nastává úplněk?

Úplněk nastává, když se slunce a měsíc nacházejí na opačných stranách země a celý povrch měsíce je osvětlen sluncem. Přesto jsou některé úplňky při pohledu ze země osvětleny pouze z 99,9 %. Důvodem, proč při některých úplňcích nevidíme celou osvětlenou polokouli měsíce, je skutečnost, že dráha měsíce kolem země je vůči rovině oběhu země, ekliptice, skloněna pod úhlem přibližně 5°. 

Měsíc je v neustálém pohybu kolem země, takže úplněk trvá pouze okamžik. To znamená, že přesný čas úplňku je znám pouze na některých částech planety během dne. Někdy se může zdát, že je měsíc v úplňku o den dříve nebo později, kdy je osvětleno více než 98 % měsíčního kotouče. Proto může být obtížné rozlišit úplněk od poslední fáze ubývajícího měsíce nebo od začátku ubývajícího měsíce.

Zatmění nepřichází samo

Zatmění slunce a měsíce přicházejí vždy po sobě, přičemž jedno následuje po druhém v období čtrnácti dnů. Například po částečném zatmění slunce se vzestupným uzlem 30. dubna 2022 bude následovat úplné zatmění měsíce sestupným uzlem 15.–⁠16. května 2022. Přesně šest lunárních měsíců po prstencovém zatmění slunce vzestupného uzlu 30. dubna 2022 pak nastane částečné zatmění slunce sestupného uzlu 25. října 2022. A přesně šest lunárních měsíců po tomto úplném zatmění měsíce sestupného uzlu 15.–⁠16. května 2022 nastane 8. listopadu 2022 úplné zatmění měsíce vzestupného uzlu.

Zatmění měsíce, Zdroj: AstroStar/ Shutterstock

Roční období zatmění

Nejčastěji se dvě zatmění –⁠ jedno sluneční a jedno lunární –⁠ vyskytují v jedné sezóně zatmění, což je období trvající přibližně 34 až 35 dní. Někdy však, pokud k počátečnímu zatmění dojde dostatečně brzy v období zatmění, mohou nastat tři zatmění v jednom období (dvě sluneční a jedno lunární nebo dvě lunární a jedno sluneční). Naposledy se tak stalo v červenci až srpnu 2020 (lunární/sluneční/lunární) a příště se tak stane v červnu až červenci 2029 (sluneční/lunární/sluneční).