Jaký rozdíl je mezi novoluním a novoluním s úplným zatměním?

Jaký rozdíl je mezi novoluním a novoluním s úplným zatměním?
Astronomické novoluní, někdy označované jako temný Měsíc, nastává podle definice v okamžiku konjunkce v ekliptikální délce se sluncem, kdy je měsíc ze země neviditelný. Tento okamžik je jedinečný a nezávisí na poloze a za určitých okolností se shoduje se zatměním slunce. Novoluní s úplným zatměním nastává dvakrát do roka, zatímco běžných novoluní bývá 12 za rok.

V astronomii je novoluní měsíce první měsíční fází, kdy mají měsíc a slunce stejnou ekliptikální délku. V této fázi není měsíc viditelný pouhým okem, protože zakrývá hvězdy za ním.

Původní význam termínu novoluní, který se dodnes někdy používá v kalendářním, neastronomickém kontextu, je první viditelný srpek měsíce po konjunkci se sluncem. Tento tenký voskový srpek je krátce a slabě viditelný, když se měsíc po západu slunce dostává níže na západní obloze. Přesný čas, a dokonce i datum objevení se novu měsíce podle této definice ovlivní zeměpisná poloha pozorovatele.

První srpek označuje začátek měsíce v islámském kalendáři a v některých lunisolárních kalendářích, jako je například hebrejský kalendář. V čínském kalendáři označuje začátek měsíce temný měsíc, poslední viditelný srpek ubývajícího měsíce.

Další zajímavost

Relativní velikosti a vzdálenosti země, slunce a měsíce znamenají, že při úplném zatmění měsíce zakryje zemský stín měsíc téměř dokonale a naopak. Není to způsobeno žádnými zvláštními vlivy vesmíru, je to jen pozoruhodná shoda okolností. Uvedená shoda je ještě pozoruhodnější díky tomu, že se měsíc od země vzdaluje. To znamená, že v daleké minulosti byla zatmění méně dramatická, protože se měsíc jevil větší.