Rozervaná duše Roberta Howarda – příběh za Kullem, Conanem a Kanem

Rozervaná duše Roberta Howarda – příběh za Kullem, Conanem a Kanem
Robert E. Howard, tvůrce ikonického barbara Conana, je jednou z nejdůležitějších postav americké fantasy literatury. Jeho vliv na současnou literaturu by se dal přirovnat k počinům J.R.R. Tolkiena. Na rozdíl od jemné práce britských autorů je však jeho práce produktem zcela odlišného prostředí. Hrubost a nekompromisní praktiky zkorumpovaného Texasu v období ropného boomu se podepsaly na jeho tvorbě utvořením specifické atmosféry každého z jeho děl. Pojďme se podívat na příběh tohoto génia, který nám dodal množství nekompromisních hrdinů literární fantasy.

Prostředí

Za necelých třicet let života dokázal Robert E. Howard napsat více než čtyři sta příběhů a podobný počet básní. Mnoho z jeho děl bylo vydáno za jeho života, což stačilo na to, aby mu to poskytlo solidní život. Howard se nespecializoval na tvorbě jednoho určitého žánru, věnoval se psaní westernů, hororů, dobrodružných příběhů, mysteriózních děl a také se věnoval lehké erotice. Jeho odkaz je i přes toto účinkování v rozličných žánrech nejvíce patrný ve světě fantasy, pro kterou vytvořil vlastní žánr – Sword a Sorcery (meč a čarodějnictví).

Robert se narodil 22. ledna 1906 v malé texaské komunitě. Jeho otec byl venkovským lékařem, který cestoval společně se svou rodinou z městečka do městečka, aby mohl poskytovat lékařské služby na místech, která to potřebovala. Na přelomu století začal ropný boom a svět, ve kterém se lékař společně se svou rodinou pohyboval, byl traumatizující. Průmysl, který nenasytně a bez regulací využíval lidskou sílu s vidinou vyšších příjmů, byl původcem vážných zranění a nehod, stejně jako byl iniciátorem násilí a vražd. Toto prostředí mělo na malého Howarda hluboký dopad. Byl od svého útlého věku ponořený do varu násilí, nenávisti a korupce. Města byla zaplněná tyrany a opilci, kteří byli vzácně ovládání několika drsňáky policisty. Násilí však mělo ještě jeden aspekt. Box. Tento sport byl jasně nejpopulárnějším sportem. Howarda sport samotný a charaktery vystupující do popředí fascinovaly. Lidé bez zvláštních myšlenkových dovedností se dokázaly poprat se životem jen díky své neuvěřitelné síle a odolnosti. Zkorumpované a špatné prostředí, ve kterém se vyskytoval, dodalo jeho dílům potřebný podklad. Síla a odolnost se stala charakteristikou jeho hrdinů.

Jeho matka byla vzdělanou ženou se silnou a hlubokou láskou ke knihám a poezii. Večery a dny, které trávila se svým synem, často věnovala četbě knih. Pokoušela se tak proniknout do hrubého světa svého syna krásou stran příběhů o lásce, přátelství, povinnosti. Ze studia knih a života si vzal Howard nemilou a nezamýšlenou lekci. Ctnost přináší je trest, protože svět je krutý, náhodný a zbytečný. Stejně jako lidé.

Vlivy prostředí a matky se tam smísily a zanechaly v něm hlubokou nedůvěru v civilizaci. Pokrok znamenal zhýralost a zločin. A čím víc se pokrok stával pokrokovější, zločin byl zhýralejší. Cesta pro Howarda byla vymanit se ze složité doby a přenést se do čistoty a jednoduchosti dávných dob, kdy vládla ctnostná mužnost, která byla ztělesněná silou, odolností a jednoduchostí. Zločin a trest, urážka a smrt, to všechno je čitelně popsané na stranách barbara Conana a Solomona Kanea.

Několik let v malém tichém městě Cross Plains, které stálo mimo veškerý ropný průmysl, utvářelo z Howarda jistějšího mladíka. Naneštěstí a ke zděšení Roberta se nedaleko města objevila ropa a pro město to znamenalo rozmach. Robert sledoval, jak se jeho přátelé rozpouštějí v nově vzniklém toxickém prostředí, mezi gangstery, prostitutkami, podivnými ropnými barony a ostatními. Pokud někdy existovala šance, že Robert změní názor na společnost, v tom okamžiku zemřela.

Tvorba

Otočil se od světa a ponořil se do vod fantastických příběhů. V patnácti začal plodně psát a svou práci přizpůsobil jakémukoli obsahu, o který by mohl být zájem. V průběhu jednoho roku vytvořil spoustu postav, které by mohli příležitostně najít své místo v publikaci. Vznikl Solomon Kane, Bran Mak Morn, El Borak a další. Na své počiny dostával jen hromady odmítnutí, což ho neodradilo. Přesunul svou pozornost studiu existujících publikací a sledoval jejich tón, styl a uspořádání.

První placený úspěch přišel v jeho sedmnácti letech, kdy ho přijal sborník příběhů Weird Tales. Otištění příběh „Spear and Fang“ (Oštěp a tesák). Před tímto počinem vyhrál již dvě menší spisovatelské ceny na střední škole. Po tomto úspěchu se rozhodl zanechat studií ekonomie a naplno se věnovat literární tvorbě.

Přijetí dalšího příběhu na sebe nenechalo dlouho čekat. O dva týdny později měl další příběh a psal další. Našel si práci v novinách, ve kterých psal sloupky o místním ropném průmyslu. Práci, stejně jakou žádnou jinou, si nedokázal dlouhodobě udržet. Nebyl povahově vhodný k tomu, aby dělal přesně to, co mu bylo řečeno. Nebál se tvrdé práce, ale neměl rád, když ho někdo využíval. Do svého denního harmonogramu přidal cvičení, takže zanedlouho vybudoval celkem solidní figuru. Prodej příběhů pokračoval. Postupně se Howard dostal na titulní stranu Weird Tales a stal se stálým přispěvatelem. Začal také pracovat na větších dílech a zrodil se tak žánr „Sword and Sorcery“. Jako první tištěný příběh o meči a čarodějnictví se pokládá dílo se Solomonem Kanem v roli hlavního hrdiny. Bylo to dílo „Red Shadows“ (Rudé stíny) a spatřilo světlo světa roku 1928. Jen o pár měsíců později, na začátku roku 1929, byl uveden další z řady známých jmen, a to Kull Dobyvatel v díle „The Shadow Kingdom“ (Království stínů).

Království stínů se stalo velmi populární a společně s příběhy z prostředí boxu (Howard se v té době občasně postavil do ringu) se stalo největší složkou příjmů. Měl tolik finančních prostředků, že se nemusel obávat o další živobytí. Zároveň se seznámil s H. P. Lowecraftem, se kterým se stali kolegové, přátelé a rivalové. Stali se slibnými nováčky, což je nutilo dávat si pozor jeden na druhého, ale také navzájem si pomáhat v kariéře. Všechno vypadalo skvěle, jenže to byl klid před bouří.

Světová krize a Conan

V roce 1931 byla světová krize na vzestupu a Howard společně s miliony dalších přišel o své úspory v bankách. Jeho úspory byly zničeny, ale jeho práce nikoliv. Jeho zaměstnavatel, Weird tales, sice snížil náklad a také se zpožďoval s platbami, nicméně přežil. Howard začal cestovat po Texasu. Možná lány mil dlouhé zvrásněné prázdnoty v okolí Rio Grande mu vnukly myšlenky na nelítostnou severskou zemi jménem Cimmeria. A přišla také myšlenka na jednoho přímočarého barbarského zloděje jménem Conan.

Zapracoval na zastřešující myšlence o Hyborijském věku, což byla pseudohistorická povídka spojující a představující svět Conanův. První vydaný příběh byl přepracováním kusu z Kulla dobyvatele, který se nevydal. Vytvořil tak svůj pomyslný vrchol, literární potěšení davu. V dalších několika letech zapracoval na věším díle, na románu „Hodina draka“, který si vyžádalo britské nakladatelství. Naneštěstí zkrachovalo dříve, než se podařilo knihu vydat, a tak se román vydával po částech ve Weird Tales.

Vypadalo to, že svět, ač zmítaný krizí, je k Robertu přívětivý. Ve 29 letech si našel přítelkyni, pracoval dále na Conanovi a westernech a vydělával. Nicméně jeho vztah s přítelkyní byl jako jízda na vlnách. Její zdravotní stav nebyl dobrý, stejně jako stav jeho matky, který se neustále horšil. Nakonec byla jeho matka v roce 1936 hospitalizována. Sestřička u lůžka se nechala slyšet, že se již neprobudí z kómatu. Howard se klidně omluvil, vyšel ven ke svému autu a střelil se do hlavy.

Howard v průběhu let bojoval s démony a sebevražednými myšlenkami. Považoval společnost za krutou až brutální. A nejspíše proto jsme od něj získali díla, která vytvořil. Možná, že jeho matka byla jediným světlem, které ho drželo na světě. Byla to žena, která ho přivedla k literatuře a k hezčímu světu. Možná, že jejím odchodem již neměl nic, pro co by žil. I přes takovýto konec nám předal několik silných charakterů, které se v průběhu let objevili ve filmech a komiksech. Na jeho dílo navázali tucty dalších autorů, kteří dále pracovali se světem, který nám přinesl, případně s postavami, které vytvořil. Za třicet let svého života tento génius vytvořil to, co se některým spisovatelům nepodaří za dvojnásobně dlouhou dobu. Uctěme tedy památku spisovatele v okamžicích, kdy budeme sledovat Arnolda Schwarzeneggera v ikonické roli Conana, či Jamese Purefoye jako Solomona, nebo Kevina Sorba jako Kulla dobyvatele. A pokud otevřete některou z knih, všimněte si propracovanosti děje. Prvotiny Howarda tak působí trochu neohrabaně, jako by se autor hledal, ale samotný Conan je vrcholem let práce a zkušeností. Není divu, že se upínal do svého fantasy světa. Vždyť vytvořil mistrovské dílo.