Jak dosáhnout rovnováhy ducha i těla v dnešním uspěchaném světě?

Jak dosáhnout rovnováhy ducha i těla v dnešním uspěchaném světě?
Žijeme ve světě, který se neustále mění a prudce žene kupředu. V takové době je obzvlášť těžké udržet v harmonii nejen naše tělo, ale i mysl a ducha. Proto vám přinášíme několik jednoduchých tipů, jejichž dodržování pozitivně ovlivní vaše celkové zdraví a pomůže vám nastolit rovnováhu.

Cvičení

Nikoho nepřekvapí, že jedním z kroků na cestě za kvalitnějším zdravím je cvičení. Zkuste si najít takové, které vás bude bavit, a věnujte se mu pravidelně. Důležité je vyhnout se dlouhému sezení. Při práci se pokud možno snažte stát nebo pohybovat. Přílišné sezení je spojeno se srdečními chorobami, cukrovkou a zkrácenou délkou života.

Jóga

Jóga je cvičení vhodné nejen pro tělo, nýbrž i pro vaši mysl. Pokud s ní teprve začínáte, snažte se nesrovnávat s ostatními. Raději poslouchejte zkušeného učitele, kontrolujte svou polohu, naučte se správně dýchat a vychutnávejte si vlastní zkušenost. Jóga je cesta, díky níž se dozvíte více o svém těle, srdci i mysli. Pomáhá budovat sílu, koordinaci a flexibilitu.

Meditace

Meditace zlepšuje paměť, pozornost, náladu, funkci imunitního systému, spánek i kreativitu. Stačí pár minut denně, abyste pocítili její blahodárné účinky.

Spánek

Pochopitelně – čím lépe se vyspíte, tím kvalitnější výkon podáte dalšího dne. Pokud máte potíže s regeneračním odpočinkem, který vaše tělo potřebuje, zvažte některé z možností pro dosažení lepšího nočního spánku. Nabízí se např. doplňky na podporu spánku, vynechání kofeinu během dne, svalová relaxace aj.

Vydatný spánek je důležitý pro zdraví. Zdroj: Olena Yakobchuk / Shutterstock

Vděčnost

Každé ráno nebo naopak těsně před spaním si můžete v duchu vytvořit seznam věcí, za které jste vděční. I takto jednoduchý počin pomůže zmírnit stres a posílit sociální vztahy.

Dýchání

Zvykněte si během dne zhluboka dýchat a zkuste také zavést stabilní dechové cvičení pomocí dechových technik pro začátečníky. Správné dýchání vede k řadě výhod, jako je úleva od stresu, nižší krevní tlak a bystřejší soustředění.

Úsměv

Více se na svět usmívejte. S úsměvem jde všechno líp. To není jen prázdná fráze, ale svatá pravda, a navíc i skvělý pocit.

Rodina

Snažte se trávit více času se svými blízkými. V našem uspěchaném životě je důležité najít si čas na lidi, na nichž nám záleží nejvíce. Dbejte na to, abyste každý den navázali kontakt alespoň s jedním přítelem nebo členem rodiny a zjistili, jak se jim daří.

Vodní filtry

V závislosti na tom, kde žijete, může vaše voda z vodovodu obsahovat škodlivé chemikálie. Zjistěte, co je v zásobách vaší komunity, a zamyslete se nad investicí do správného filtru pro vaši vodu, zejména pokud máte sklony k suché nebo citlivé pokožce. Neplatí to jen o vodě z kohoutku, ale i ze sprchy.

Příroda

Choďte více ven. Vydejte se na výlet a užijte si krásy poklidné přírody nebo se věnujte svým oblíbeným outdoorovým sportům. Pobyt v blízkosti zeleně může snížit riziko vzniku určitých neurologických stavů, např. demence, Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby a roztroušené sklerózy.

Užijte si pobyt v přírodě. Zdroj: upslim / Shutterstock

Zelenina

Vzpomeňte na rady svých maminek a jezte více zeleniny. Tmavá, listová zelenina je bohatá na vitamíny a minerály. Zahajte každé ráno se zdravým zeleninovým smoothie a vnímejte, jak vám za to vaše tělo děkuje.

Zdroje článku: