Hledáte cestu k vnitřní rovnováze? Zkuste tyhle zaručené tipy

Hledáte cestu k vnitřní rovnováze? Zkuste tyhle zaručené tipy
Rovnováha je přirozený stav těla a mysli. Ocitneme-li se mimo ni, cítíme, že je s námi něco v nepořádku. Jak ale dosáhnout celkové pohody a harmonie duše a těla? Prostřednictvím několika kroků, jako je přijetí přítomnosti, zanechání všeho spěchu, cvičení jógy nebo třeba meditace.

Účinné kroky k dosažení vnitřní rovnováhy

Ve snaze o dosažení pohody narazíme na princip, jenž nás jako maják navede zpět do přirozeného stavu klidu. Je jím rovnováha – vyvážený stav mezi protiklady odpočinku a aktivity, práce a hry, dne a noci, tepla a zimy, který je hluboce spjat s naší celkovou úrovní štěstí a pocitem naplnění v životě.

Co můžete udělat pro optimalizaci vlastní rovnováhy – fyzické, mentální, emocionální i duchovní? Hledání vlastního bodu rovnováhy je subjektivní proces, můžete ale zvážit následující klíčové zásady, které vám na cestě za nalezením optimální rovnováhy mysli a těla pomohou.

Začněte tím, že ze záměru vytvořit a udržet tuto rovnováhu učiníte prioritu, na niž se budete plně soustředit. Kromě toho bude zapotřebí stanovit si hranice, které nejste při udržování rovnováhy ochotni překročit.

Dále prozkoumejte ajurvédu, v níž se zastává názor, že jakékoli poruše lze zabránit, je-li zachována rovnováha těla, mysli a ducha. Starobylá indická „věda o životě“ poskytuje komplexní mapu duševního a tělesného zdraví řízenou konceptem rovnováhy. Předepisuje specifické techniky, jak využít váš vrozený impuls léčit, růst a vyvíjet se.

S tím souvisí další krok – ájurvédský dóšický test, představující klíčovou složku k pochopení vaší konstituce mysli a těla. Umožní vám lépe porozumět např. tomu, jaké druhy jídla, cvičení, hudby a aktivit vás přivedou blíže nebo dále od vašeho bodu rovnováhy.

Mocným nástrojem pro pěstování rovnováhy ve všech oblastech života je meditace. Stav klidného uvědomění, který přináší, je hluboce vyvážená a koncentrovaná funkce nervového systému a spouští efekt zvýšené rovnováhy. Tu posiluje rovněž cvičení jógy, např. v pozicích, které vyžadují stání na jedné noze.

K dosažení rovnováhy může pomoci meditace. Zdroj: Aleksandr Medvedkov / Shutterstock

Hlavní je zpomalit a přijmout přítomnost

Rovnováhy nelze dosáhnout spěchem. Je to ustálený a uzemněný stav. Bude pro vás tím nepolapitelnější, čím rychlejší bude vaše životní tempo. Všichni máme cíle, jichž se snažíme dosáhnout, ale nikdo nemá právo nám diktovat, jak máme trávit svůj čas. Proto se na chvíli zastavte a soustřeďte se na okamžik, v němž se právě nacházíte. Pouhým zpomalením se váš systém začne vracet do vyváženějšího stavu.

Jedním z nejlepších způsobů, jak si udržet rovnováhu, je strukturovaná denní rutina. Pomáhá omezit chaos přehnaných aktivit a požitkářství a vnáší do vaší pravidelné činnosti řád. Měla by být flexibilní, aby umožňovala změny, ale současně dost pevná, aby vás udržela na správné cestě. Řízení času pomocí pravidelného plánu probouzení a spánku, meditací, cvičení, práce, odpočinku a her vám pomůže dosáhnout pohodlného životního stylu v rovnováze.

Jak dosáhnout pocitu klidu a pohody? I díky strukturované rutině. Zdroj: fizkes / Shutterstock
Zdroje článku: