Štěrková zahrada: Nejenže vypadá krásně, ale i zadržuje vodu v půdě. Rostlin v ní můžete vysadit více, než tušíte

Štěrková zahrada: Nejenže vypadá krásně, ale i zadržuje vodu v půdě. Rostlin v ní můžete vysadit více, než tušíte
Když se řekne štěrková zahrada, nejspíše se vám vybaví chudší vegetace, která není zábavná. Ale nemusí to tak být, zahrada zasypaná štěrkem může zářit všemi barvami. Podívejte se, které rostliny jsou do štěrkové zahrady vhodné.

Výhody štěrkové zahrady

Pokud se cítíte nepohodlně při myšlence, že byste si pořídili štěrkovou zahradu, patrně je to proto, že spousta těchto zahrad vypadá ponuře, možná na pohled až depresivně. Ale nemusí tomu tak být, když zapojíte svou představivost. Například trvalky vypadají hezky, a navíc jsou do štěrkové zahrady více než vhodné.

Štěrková zahrada vám poskytne určité výhody. Ačkoli na klasické zahradě v určitý čas začnete mít potíže s rostoucím plevelem, ve štěrkové zahradě je plevel nejen mnohem snáze objevitelný, ale navíc je velmi malá šance, že v tomto typu zahrady skutečně vyroste. Je to tím, že podmínky této zahrady vyhovují velmi malému počtu rostlin.

Další výhoda spočívá v tom, že se nemusíte o zahradu tolik starat. Rostliny, které zasadíte, mají hodně malou spotřebu vody. Nemusíte je chodit zalévat každou chvíli, dokážou se bez vody nějaký čas obejít. Pokud tedy nepatříte mezi vášnivé zahradníky, pro které je zalévání rostlin velkým koníčkem, štěrková zahrada je pro vás ideální.

Ačkoli štěrk vypadá vysušeně, půda pod ním v sobě nějakou vodu má a udrží ji déle vzhledem k tomu, že rostliny jí tolik nespotřebují a slunce na hlínu nepaří. O důvod více pořídit si svou vlastní štěrkovou zahradu. A jaké rostliny snesou takové podmínky?

Oblíbené jsou středomořské rostliny

Velmi oblíbené jsou zahrady, které obsahují středomořské rostliny. Ty jsou totiž velmi teplomilné, což jim zajišťuje štěrk nebo kameny, které odrážejí sluneční světlo přímo na rostliny.

Středomořských rostlin je spoustu, jmenovitě do této kategorie spadá například levandule, cypřiš, olivovník nebo tymián. Všechny tyto rostliny poskytnou vaší štěrkové zahradě exotický nádech a není třeba se o ně moc starat.

Experimentujte s krásnými květinami

Rostliny ve štěrkové zahradě nemusejí mít ponurou barvu a být nudné. Například divoké růže, které vytvářejí romantickou atmosféru a je na ně opravdu krásný pohled, si budou ve vaší zahrádce přímo lebedit, neboť ani ony nepotřebují nejlepší podmínky, aby se jim dařilo.

Mezi štěrkovou zahrada můžete zasadit různé druhy květin
Mezi štěrkovou zahrada můžete zasadit různé druhy květin | Zdroj: Julietart / Depositphotos

Trvalky, kterým se ve štěrkové zahradě daří

Řebříček je jedna z trvalek, které se na vaší štěrkové zahradě budou vyjímat, a navíc příjemně voní. Další skvělou trvalkou s jasnou barvou je bergénie či verbena.

Pěstovat můžete i stromy

Nevidí se běžně, že by štěrková zahrada sloužila jako domov dřevin s kmenem. A přesto můžete některé stromy do tohoto typu zahrady zasadit. Je však nutné, aby nepotřebovaly hodně vody. Můžete si tak pěstovat mandle i hrušky, protože jejich stromy jsou velmi nenáročné.

Další rostliny, které lze pěstovat ve štěrkové zahradě

Netřesku se bude ve štěrkové zahradě opravdu dařit vzhledem k podmínkám, které mu vyhovují. Nebo se můžete rozhodnout pro zimostráz, tamaryšek nebo rozchodník. Všechny tyto rostliny vykouzlí na vaší štěrkové zahradě dojem krásného místa vzhledem k jejich barevné odlišnosti.

Zdroje článku: