Nenech se ovlivnit tím, co si o tobě myslí ostatní. Na nich nezávisí tvůj růst

Nenech se ovlivnit tím, co si o tobě myslí ostatní. Na nich nezávisí tvůj růst
Může se zdát složité, nenechat se ovlivňovat tím, co si o nás myslí ostatní. Už od našeho narození jsme totiž byli nenásilnou formou ovlivňováni, aniž bychom po tom toužili.

Dětská doktorka říkala naší mamince, že potřebujeme ještě trochu vyrůst do výšky. Táta říkal, že máme mít jedničky jako náš spolužák Tomáš. Naše dětství nás formovalo k tomu, abychom se nechali ovlivnit tím, co si o nás ostatní myslí. Jak z toho v dospělosti ven?

Já, jen já

Někdy je nutné bych svým způsobem sobeckými. Ty jsi totiž ten nejdůležitější člověk, kterého v tomto světě potkáš. Můžeš poznat milion lidí, ale žádný z nich není tebou a nemůže formovat tvou osobnost a podporovat tvůj růst. 

Lotosový květ

Lotos musí nejdříve prorůst bahnem, aby vyrostl krásný květ.

Nezáleží na tom, čím jsme byli v minulosti nebo jaké bylo naše dětství. I když naši rodiče byli chudí, můžeme být bohatí. I když jsme neměli žádné kamarády ve škole, můžeme být nejoblíbenějším člověkem v práci. Není důležité, kým jsme byli a co si ostatní myslí, že jsme byli.

Toxické myšlenky

Můžeme se zavřít doma, zatáhnout rolety a trápit se nad tím, co si o nás ostatní lidé myslí. Nebo můžeme vyjít ven a přestat si pouštět k tělu toxické myšlenky, které umí lidé směrem k nám vypustit ze své hlavy a proměnit je ve slova. 

Přestaňte si k tělu pouštět toxické myšlenky
Přestaňte si k tělu pouštět toxické myšlenky | Zdroj: Antonio Guillem / Shutterstock

Žijeme ve světě, který dokáže pojmout 7 miliard lidí a žádný z nich není stejný. Dokonce i siamská dvojčata mají rozdílné myšlení, zájmy a pocity. 

Jak tedy můžeme po někom požadovat, aby byl takový, jakým ho chceme mít? A jak můžeme někomu dovolit ovlivnit nás tím, co i o nás myslí? 

Rosteme i bez rodiny a kořenů

Je důležité uvědomit si, že rosteme bez ohledu na to, co si o nás ostatní lidé myslí. I kdyby to byla naše rodina. Stejná krev neopravňuje k tomu říkat pravdu. I bratr nám může lhát a i náš otec k nám může vysílat toxicitu. Věřte mi - vím to z vlastní zkušenosti, bohužel. 

Nenechte se ovlivnit myšlením ostatních
Nenechte se ovlivnit myšlením ostatních | Zdroj: Kzenon / Shutterstock

Znám matku, která nepřeje svým dětem naprosto nic a je závistivým, zákeřným člověkem.

Znám bratra, který neustále své sourozence kritizuje a nemá pro ně slovo chvály.

Ani naše rodina nás nesmí ovlivnit. Nikdy. Mít stejné kořeny neznamená, že se musíme nechat ovlivnit jejich myšlením. 

Buďme sami sebou a soustřeďme se na náš růst - i kdyby to mělo být bez našich kořenů. 

Zdroj článku:
  • Autorský text