Neduhy, které pivoňkám nesluší: Pozor na uzavřené pupeny nebo hnědé listy

Neduhy, které pivoňkám nesluší: Pozor na uzavřené pupeny nebo hnědé listy
Pivoňky jsou považovány za jedny z nejkrásnějších květin vůbec. Ne nadarmo je můžete objevit téměř v každé svatební kytici. Jaké neduhy mohou tyto květy trápit a jak se s nimi vypořádat?

Neduhy, které pivoňkám nesluší: pozor na uzavřené pupeny nebo hnědé listy

Nejen tak zbůhdarma jsou pivoňky považovány za jedny z nejkrásnějších květin v českých zahradách. Se stejnou hojností se pak objevují i ve svatebních kyticích, kterým propůjčují svůj romantický vzhled a neobyčejnou vůni. Mají nádherné květy, nejsou nikterak náročné na pěstování a jako trvalky jsou poměrně spolehlivé. Jediné, co nemají rády, je přesazování, před zasazením cibulek se proto dobře rozhodněte, kde bude jejich budoucí stanoviště.

I když se v posledních letech tato květina těší velké oblibě, nejedná se o výpěstek moderní doby. Její květy totiž zdobily zahrady již od středověku. V dávných dobách byly dokonce jejich listy využívány v léčitelství. Od té doby bylo vyšlechtěno na desítky odrůd, ze kterých si vybere skutečně každý. Jejich majestátní květy jsou skutečně pastvou pro oči, i když si tento líbezný pohled užijeme jen velmi krátkou dobu. Co ale dělat, když se květy neotevřou nebo listy změní barvu?

Když se květ nechce rozvít

I když se jedná o vzácnost, když se u řezané květiny květ neotevře, stát se to může. Pokud je poupě i po několika dnech ve váze stále nerozvité, záchranou může být horká voda. Ta mimo jiné pomůže květ nejenom rozvít, ale paradoxně udržet i delší dobu v kondici. Z pivoňky odstraňte přebytečné listy, stonek šikmo uřízněte a lehce květ promněte prsty. Rozvitý květ by na sebe neměl nechat dlouho čekat.

Za určitých okolností mohou být květy obaleny vrstvou lepkavého nektaru, který může bránit v jejich rozevření. V přírodě se o tento nektar postarají mravenci, doma postačí, pokud květ opláchnete vlažnou vodou. Ještě lepší je pak masírování mokrýma rukami, díky kterému se květ otevře ještě rychleji.

Pokud se jedná o neutržené pivoňky na zahradě, může být situace složitější. Možná jsou pivoňky ještě příliš mladé, první květy se totiž začínají objevovat až druhým rokem. Pokud pivoňka navíc nekvete tak, jak by měla, může být zasazena také příliš hluboko v zemi.

Věnujte pozornost pivoňkám, aby vám nezvadly
Věnujte pozornost pivoňkám, aby vám nezvadly | Zdroj: sonymoon / Depositphotos

Zabarvení listů může signalizovat problém

Krom nádherných květů určitě stojí za obdiv i neobvykle vykrojené listy pivoněk, které jsou tmavě zeleně zbarvené. Hlavně u řezaných pivoněk se ale může stát, že se listy začnou zabarvovat anebo ochable visí. Hnědé skvrny jsou obvykle způsobeny houbovými patogeny. Čím pevněji jsou květiny svázány do kytice, tím vyšší je pravděpodobnost, že se do listů dostane málo vzduchu – patogeny všeho druhu mají volnou ruku. Ještě tedy než květy dáte do vázy, odstraňte napadené listy, které rostlinu zbytečně vysilují. V květinářství se pak snažte vybírat z pivoněk, které jsou jen minimálně rozkvetlé, díky tomu vám vydrží ve váze mnohem delší dobu. Navíc teď pomalu končí jejich sezóna a dostupné budou zase až příští rok, nepropásněte šanci si ještě nějaký ten květ ulovit.